Bratislava suspenduje uvoz žitarica iz Ukrajine

GS/Agencije
Bratislava suspenduje uvoz žitarica iz Ukrajine

MOSKVA/KIJEV – Specijalna operacija u Ukrajini – 416. dan.

Najžešće borbe vode se na području Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke u Donjeckoj oblasti. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je naveo da su Ukrajinci dočekali Uskrs sa nepokolebljivom vjerom u nepovratnost pobjede dobrote, istine i života. Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa ministrom odbrane Kine Li Šangfuom i poručio da Kina i Rusija aktivno sarađuju u oblasti odbrane.

Peskov: Potrebna potpuna borbena gotovost mornarice
 Potpuna borbena gotovost Ratne mornarice Rusije potrebna je usljed turbulentnih vremena, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je novinarima rekao da postoji prijetnja od regionalnih sukoba.

"Naše okruženje je veoma turbulentno u mnogim područjuma, prepuno konfliktnih situacija i regionalnih sukoba. Dobro smo upoznati sa geografijom tih regionalnih sukoba i o tome se radi", istakao je Putin.

Bratislava suspenduje uvoz žitarica iz Ukrajine
 Slovačka će privremeno suspendovati uvoz žitarica i drugih odabranih proizvoda iz Ukrajine, saopštio je slovački premijer Eduard Heger.

"Slovačka će privremeno suspendovati uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine. Sastanak radne grupe po tom pitanju biće održan danas", napisao je Heger danas na društvenim mrežama.

Bivši slovački premijer Robert Fico pozvao je vlasti te zemlje da odmah zabrane uvoz žitarica iz Ukrajine, rekavši da poljoprivrednici Slovačke "već duže vrijeme vape za pomoć".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražio je ranije od ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da posebnu pažnju obrati na razvoj i pripremu iznenadnih inspekcija Pacifičke i drugih ruskih flota.

Bratislava poslala svih 13 lovaca "MiG-29" Kijevu
Slovačko Ministarstvo odbrane objavilo je transfer svih 13 borbenih aviona "MiG-29" koje je Bratislava obećala Ukrajini, piše list "Pravda".

"Prenos je obavljen na tlu, pod maksimalnim bezbjednosnim uslovima. Izražavam zahvalnost svim učesnicima jer su takvi slučajevi - prenos aviona - zaista složeni i predstavljaju važnu logističku operaciju", rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Ministarstvo odbrane Slovačke saopštilo je 22. marta da ukrajinski specijalisti obavljaju poslove na prihvatanju borbenih aviona "MiG-29", koji su dati Kijevu bez nadoknade.

Novinska agencija ČTK javila je 23. marta da su prva četiri aviona, od 13 povučenih prošle godine, prebačeni u Ukrajinu.

U međuvremenu, iz ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju rečeno je agenciji TASS da isporuka borbenih aviona Slovačke Ukrajini predstavlja grubo kršenje međunarodnih obaveza Bratislave po pitanju daljeg izvoza ruskog naoružanja. /
 

Mađarska razmatra produženje zabrane uvoza hrane i žitarica iz Ukrajine
Mađarska bi mogla da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica nakon sadašnjeg roka isteka 30. juna, ako EU ne preduzme dovoljne mjere da zaštiti mađarske poljoprivrednike, izjavio je danas državni sekretar mađarskog ministarstva poljoprivrede Šandor Farkaš.

Poljska i Mađarska najavile su u subotu zabranu uvoza žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitile svoje lokalne poljoprivredne sektore, i na taj način navele vlasti EU da im izreknu opomene, prenosi Rojters.

Ranije danas i Slovačka je saopštila da će privremeno obustaviti uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine.        

Ministarstvo poljoprivrede te zemlje saopštilo je da je na nivou vlade potrebno uvesti strože mjere za regulisanje uvoza robe iz Ukrajine.

Ministarstvo je upozorilo da je iscrpelo sve zakonske opcije za regulisanje uvoza iz Ukrajine, uz održavanje koridora solidarnosti, koji su prvobitno bili namijenjeni za izvoz žitarica u treće zemlje.

Međutim, velike količine žitarica završavaju u evropskim skladištima i izazivaju destabilizaciju tržišta u zemljama članicama EU.

Evropska komisija je kritikovala obustavljanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Poljsku i Mađarsku, napominjući da trgovinska politika spada u isključivu nadležnost EU, te su stoga, kako je navedeno, jednostrane mjere neprihvatljive.

Barbin: Danske vlasti se ne pridržavaju nikakvih „crvenih linija" po pitanju isporuke novog naoružanja Kijevu

Danske vlasti se ne pridržavaju nikakvih „crvenih linija" po pitanju isporuke novog naoružanja Kijevu i ne razmišljaju o cijeni eskalacije sukoba za ukrajinski narod, izjavio je ruski ambasador u Kopenhagenu Vladimir Barbin u intervjuu listu "Izvestija".

Prema Barbinovim riječima, Kopenhagen „i dalje vjeruje da je Zapad sposoban da nanese vojni poraz Rusiji u Ukrajini". 

On je napomenuo da Danska ne razmišlja o tome kakva sudbina čeka Ukrajinu i njene građane u slučaju eskalacije sukoba.

"Na osnovu takvih percepcija, Kopenhagen danas nema nikakve 'crvene linije' niti zabrane za isporuke sve novijeg i novijeg oružja", rekao je on.

Ministri spoljnih poslova G7 složili su se da nastave da podržavaju Ukrajinu

Ministri spoljnih poslova G7 složili su se da nastave da podržavaju Ukrajinu i ostave na snazi sankcije protiv Rusije, kao i da sarađuju na pooštravanju kontrole nad poštovanjem restriktivnih mjera.

„G7 je potvrdila da će zadržati oštre sankcije Rusiji, kao i da će nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini", navodi se u saopštenju, objavljenom nakon sjednice, posvećene situaciji oko Ukrajine u okviru sastanka ministara spoljnih poslova G-7, održanog u Karuizavi (prefektura Nagano).

Pored toga, oni su se „složili da ojačaju saradnju u vezi sa (borbom) protiv zaobilaženja sankcija i sprječavanja isporuka oružja Rusiji iz trećih zemalja".

S tim u vezi, japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši, predsjedavajući sastankom, ukazao je na važnost „jačanja saradnje sa zemljama, uključujući one globalnog juga". 

Ove zemlje u razvoju ne pridružuju se politici sankcija prema Moskvi i zauzimaju neutralnu poziciju.

U ranim jutarnjim satima u Belgorodu u Rusiji odjeknule su žestoke eksplozije. 

Lokalni Telegram kanali javljaju o problemima s opskrbljivanjem električnom energijom u gradu, dok su regionalne vlasti potvrdile „požare na civilnim objektima“.

Guverner Vjačeslav Gladkov napisao je na Telegramu da su „zabilježena dva požara na civilnim objektima“ u Belgorodu i okrugu Belgorod. Pritom nije precizirao što je tačno izazvalo požare.

Lokalni Telegram kanali izvještavaju o problemima s opskrbljivanjem strujom u središtu Belgoroda, pretpostavljajući da je to povezano s pogođenom jednom od gradskih električnih trafostanica. Nestanku struje prethodili su zvukovi eksplozija.

Većina ruskih izvora tvrdi da je eksplozije izazvala ukrajinska bespilotna letjelica.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci više je puta prijavljeno viđenje i eksplozije dronova u Belgorodu i drugim ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, kao i u drugim područjima Rusije.

Lavrov u posjeti Brazilu, Venecueli, Nikaragvi i Kubi

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boraviće od danas do 21. aprila u posjeti zemljama Latinske Amerike – tokom koje će obići Brazil, Venecuelu, Nikaragvu i Kubu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da će Lavrov imati prijeme kod najvišeg rukovodstva ovih država i pregovore sa ministrima spoljnih poslova, prenose RIA novosti.

Ruski ministar leti u region sa specifičnom agendom u cilju jačanja obostrano korisne saradnje tih zemalja u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, obrazovnoj, humanitarnoj, kulturnoj i drugim oblastima.         

U centru pregovora biće pitanja jačanja međunarodno-pravnih temelja savremenog svijeta, čija je noseća struktura Povelja UN, kaže se u saopštenju.

U Ukrajini nije bilo mirno ni za Uskrs. Ruske snage nastavljaju napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinike.

Lavrov u posjeti Brazilu, Venecueli, Nikaragvi i Kubi

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boraviće od danas do 21. aprila u poseti zemljama Latinske Amerike – tokom koje će obići Brazil, Venecuelu, Nikaragvu i Kubu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da će Lavrov imati prijeme kod najvišeg rukovodstva ovih država i pregovore sa ministrima spoljnih poslova, prenose RIA novosti.

Ruski ministar leti u region sa specifičnom agendom u cilju jačanja obostrano korisne saradnje tih zemalja u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, obrazovnoj, humanitarnoj, kulturnoj i drugim oblastima.         

U centru pregovora biće pitanja jačanja međunarodno-pravnih temelja savremenog sveta, čija je noseća struktura Povelja UN, kaže se u saopštenju.

U Ukrajini nije bilo mirno ni za Vaskrs. Ruske snage nastavljaju napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinike.

Kijev navodi da se u Bahmutu vode krvave bombe, ali tvrde da njihovi vojnici odoljevaju napadima. Ukrajinske snage ispalile su 20 raketa iz višecjevnih bacača u pravcu Donjecka. Pogođena je crkva u kojoj je na vaskršenjem bdenju bilo nekoliko desetina ljudi. Na Vaskrs još jedna velika razmjena zarobljenika. Rusija je oslobodila 130 ukrajinskih vojnika.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je naveo da Ukrajinci dočekuju Uskrs sa nepokolebljivom vjerom u nepovratnost pobjede dobrote, istine i života.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se u Moskvi sastao sa kineskim državnim savetnikom i ministrom odbrane Li Šangfuom, podsjetio na nedavnu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, navodeći da je ona bila veoma produktivna i da je razgovarano i o saradnji između vojnih resora.

Putin je rekao da Kina i Rusija aktivno sarađuju u oblasti odbrane, redovno razmenjuju korisne informacije, sarađuju u oblasti vojno-tehničke saradnje i održavaju zajedničke vojne vežbe.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana