Braća osuđena zbog krađe u muzeju

Tanjug
Foto: BBC

LONDON- Dva brata državljani Velike Britanije završila su u zatvoru zbog krađe artefakata iz perioda kineske dinastije Ming u Muzeju dalekoistočne umjetnosti u Ženevi ukupne vrijednosti oko tri miliona funti.

Braća Luis i Stjuart Ahern iz Griniča u južnom Londonu, priznali su da su u noći 1. juna 2019. godine ukrali dvije vaze i šolju iz Baur fondacije Muzeja dalekoistočne umjetnosti u Ženevi, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

 Oni su u utorak osuđeni na sudu u Ženevi na po tri godine i šest mjeseci zatvora.

Švajcarske vlasti su saopštile da su tokom krađe braća Ahern nosila maske i rukavice, provalili su ulazna vrata, a onda razbili i vitrinu i odnijeli vrijedne muzejske artefakte za koje se vjeruje da su iz 15. vijeka i procijenjeni su na oko 2.870.000 funti.

Britanski inspektor Met Veb koji je vodio istragu, rekao je da su braća Ahern pažljivo planirala ovu provalu.

Oni su temeljno posmatrali i izviđali teren kako bi se uvjerili da bezbjedno mogu da pobjegnu i da ukradene stvari mogu da vrate u Veliku Britaniju.

Inspektor Met je organizovao tajnu operaciju u jednom hotelu u centru Londona i predstavljajući se kao kupac umjetničkih djela dogovorio sastanak sa kradljivcima radi navodne kupovine ukradenih predmeta. Lopovi su predali vrijednu vazu policijskim operativcima u zamjenu za 450.000 funti i odmah su, na licu mjesta, uhapšeni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana