Božić u Ukrajini proslavljen i po julijanskom kalendaru

GS
Božić u Ukrajini proslavljen i po julijanskom kalendaru

KIJEV  - Uprkos tome što je Ukrajina odlučila da se Božić u toj zemlji proslavlja 25. decembra, Ukrajinska pravoslavna crkva i dalje obilježava Božić po julijanskom kalendaru.

Ukrajinska pravoslavna crkva obilježila je Badnje veče i Božić po julijanskom kalendaru, uprkos tome što su ukrajinske vlasti odlučile da se Božić u toj zemlji proslavlja 25. decembra, prenio je Rojters.

Hrišćani u Ukrajini, od kojih je većina pravoslavna, tradicionalno su proslavljali Božić 7. januara po julijanskom kalendaru, kao što se proslavlja u Rusiji i još nekim pravoslavnim zemljama.

U maju prošle godine Pravoslavna crkva Ukrajine najavila je da će Božić proslavljati 25. decembra, a ranije je zvanični Kijev optužio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu za saradnju sa Rusijom.

Ta crkva je poručila da nije više povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom i odbacila optužbe ukrajinskih vlasti.

Rojters prenosi da je većina Ukrajinaca dio Pravoslavne crkve Ukrajine koja je formirana 2018. od dvije crkve koje su proglasile samostalnost od crkve u Moskvi.

Pravoslavna crkva Ukrajine je djelimično priznata crkva čiju je autokefalnost Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu odobrila u januaru 2019. godine.

Trenutno autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine priznaju Vaseljenska patrijaršija Carigrada, Aleksandrijska patrijaršija, Kiparska crkva i Grčka crkva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana