Borelj: Zemlje EU odluku o ukidanju dometa za ukrajinsko oružje doneće pojedinačno

Tanjug
Borelj: Zemlje EU odluku o ukidanju dometa za ukrajinsko oružje doneće pojedinačno

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da je na sastanku šefova diplomatije zemalja članica Unije u Briselu zaključeno da države članice treba da donesu odgovarajuće odluke o na nacionalnom nivou u vezi ukidanja ograničenja za domet upotrebe oružja koje je Zapad poslao Ukrajini.

Borelj je rekao da pojedine države članice EU uopšte ne šalju oružje Ukrajini, tako da praktično ne mogu da učestvuju u odluci o ukidanju ograničenja dometa upotrebe oružja poslatog Ukrajini, dok su druge članice istakle da imaju pravo da odlučuju o tom pitanju u skladu sa svojom nacionalnom političkom odlukom, objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). 

„Dakle, odluka se neće donositi na evropskom nivou“, naveo je Borelj, odgovarajući na pitanje da li su ministri postigli bilo kakav politički dogovor u vezi sa ukrajinskim zahtjevom da se ukinu sva ograničenja upotrebe naoružanja na ruskim vojnim ciljevima na ruskoj teritoriji. 

Neimenovani zvaničnik rekao je za portal Politiko da je Kuleba na sastanku pozvao ministre EU da dozvole Ukrajini da gađa postrojenja u Rusiji, navodeći da taj predlog ne treba smatrati eskalacijom. 

Kulebin apel i ranije zalaganje Borelja na sastanku su podržale Francuska, Švedska, Letonija, Holandija i Poljska, rekao je zvaničnik, napominjući da, prema međunarodnom pravu, nije zabranjen ulazak na teritoriju agresora radi odbrane. 

Borelj je takođe rekao da je predložio da zemlje EU uvedu sankcije pojedinim izraelskim ministrima zbog, kako je naveo, „neprihvatljivih poruka mržnje“ protiv Palestinaca za koje tvrdi da su u suprotnosti sa međunarodnim pravom. 

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto objavio je na Fejsbuku da su prijedlozi Borelja o Ukrajini „nepromišljeni“. 

„Ne želimo više oružja u Ukrajini, ne želimo više smrtnih slučajeva, ne želimo eskalaciju rata, ne želimo širenje krize na Bliskom istoku. Danas nastavljamo da se zalažemo za zdrav razum i mir“, naveo je Sijarto. 

Državni sekretar slovačkog ministarstva spoljnih poslova Marek Estok izjavio je da Slovačka ne isporučuje Kijevu oružje, već samo vojnu opremu. 

Estok je izrazio razočaranje zbog toga što sastanak nije održan u Budimpešti, kako je bilo planirano tokom mađarskog predsjedavanja Savetom EU, nakon što je Unija donijela odluku da sastanci na ministarskom nivou tokom predsjedavanja Mađarske budu održavani u Briselu nakon što je optužila mađarskog premijera Viktora Orbana za zloupotrebu predsjedavanja jer je, samoinicijativno posjetio Ukrajinu, Rusiju, Kinu i SAD u julu, prenijela je slovačka agencija TASR. 

Estok je pohvalio diskusiju ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe na tom sastanku koji je pozvao zemlje EU da se fokusiraju na dva aspekta pre predstojeće zime: snabdjevanje protivraketnim odbrambenim sistemima i obezbjeđivanje energetske sigurnosti Ukrajine tokom zime. 

„Pripremamo treću zajedničku sjednicu ukrajinske i slovačke vlade, ovog puta u Ukrajini, negdje blizu granice“, naveo je Estok. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana