Borelj: Rad novinara važniji nego ikada

Srna
Borelj: Rad novinara važniji nego ikada

SARAJEVO - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj danas je povodom Svjetskog dana slobode medija odao priznanje radu i hrabrosti novinara i medijskih radnika, te da je njihov rad važniji nego ikad prije.

Borelj je istakao da na terenu novinari uvijek moraju biti zaštićeni i da EU oštro osuđuje sve oblike nasilja nad novinarima zbog njihovog rada, uključujući prijetnje, bez obzira od koga stižu, navodeći da takva krivična đela ne smiju proći nekažnjeno.

“Novinari i medijski radnici svaki dan hrabro ostvaruju slobodu izražavanja, često uz veliki lični rizik. Nezavisno novinarstvo koje se temelji na činjenicama pomaže u zaštiti naših demokratskih društava tako što otkriva nepravdu, poziva čelnike na odgovornost i omogućava građanima da donose odluke”, naveo je Borelj.

On je naglasio da novinari i medijski radnici koji izvještavaju o oružanim sukobima moraju biti zaštićeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

“EU žali zbog dramatičnog povećanja broja novinara koji su ubijeni ili povrijeđeni tokom izvještavanja o razornim posljedicama rata”, naveo je Borelj.

Prema njegovim riječima, EU je i dalje nepokolebljiv zagovornik zaštite slobode i pluralizma medija u cijelom svijetu.

Povodom Svjetskog dana slobode medija, čestitku novinarima uputili su, između ostalih, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i ministar odbrane u Svjetu ministara Zukan Helez.

Bećirović je u čestitki naveo da svako društvo koje pretenduje da bude demokratsko mora da obezbijedi punu slobodu medija, slobodu govora i slobodu izražavanja.

On je, između ostalog, ukazao da je pred BiH važan posao da usklađivanjem zakonske regulative sa evropskom pravnom tekovinom, uz podršku zapadnih partnera, obezbijedi pune novinarske slobode i prava i na taj način demokratizuje svoje društvo.

Zvizdić je naveo da su mediji važan dio izgradnje demokratskog društva, te da su novinari na prvim linijama izuzetno odgovornog zadatka u vrlo dinamičnom periodu reformi usmjerenih ka unapređenju kvaliteta života građana i ispunjavanju obaveza na evroatlantskom putu.

Treći maj u svijetu se obilježava kao Dan slobode medija s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija. Cilj obilježavanja jeste podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih osnovnih načela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana