Borelj: Orban nije dobio nikakav mandat od Savjeta EU da posjeti Moskvu

Tanjug
Borelj: Orban nije dobio nikakav mandat od Savjeta EU da posjeti Moskvu

BRISEL - Mađarski premijer Viktor Orban nije dobio nikakav mandat od Savjeta EU da posjeti Moskvu, a njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao bi se isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je naveo da su, zbog stava EU o ratu u Ukrajini, isključeni zvanični kontakti između Unije i predsjednika Rusije Vladimira Putina, a da samim tim Orban ne predstavlja EU ni u kom obliku, saopštila je pres-služba Evropske unije.

U saopštenju se podseća da je predsjednik Rusije Vladimir Putin optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda i da je raspisan nalog za njegovo hapšenje u vezi sa prinudnom deportacijom djece iz Ukrajine u Rusiju.

Orban je danas u intervjuu za Radio Košut rekao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja rotirajućeg presedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da Budimpešta želi da napravi korake ka miru.

On je istakao da je njegov zadatak da pokaže koliko je daleko svaka strana spremna da ide, nakon čega lideri zemalja EU mogu da donesu odluku o narednim koracima kada se radi o Ukrajini.

Mađarski servis Radija Slobodna Evropa objavio je juče, pozivajući se na izvor iz mađarske vlade, da će Orban otputovati danas u Moskvu na sastanak sa Putinom.

Orban je 2. jula boravio u iznenadnoj poseti Kijevu, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana