Borelj: Rusija može da uništava i satelite u svemiru

Srna
Borelj: Rusija može da uništava i satelite u svemiru

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da Rusija predstavlja prijetnju u otvorenom svemiru i tvrdi da Moskva ima kapacitet da vrši kibernetičke udare na satelite i da ih fizički uništi antisatelitskim oružjem.

- U novembru 2021. godine, Rusija je izvršila probu kinetičkog antisatelitskog oružja. To je bio neodgovoran čin kojim je stvoren opasan otpad u svemiru i isto tako je poslata poruka svakome da je Rusija spremna da ugrozi satelite. Ukoliko to mogu učiniti jednom satelitu, onda to mogu sa svim ostalim - naglasio je Borelj.

Prema njegovim riječima, u orbiti je trenutno oko 5.500 satelita, gotovo 10 njih ima vojne aplikacije, a brojni ostali se koriste u civilne i vojne svrhe.

Borelj je naglasio da su satelitske informacije bile od ključnog značaja tokom sukoba u Ukrajini, jer su ukrajinske državljane povezivale sa tom zemljom i inostranstvom.

U novembru 2021. godine, Rusija je izvršila uspješnu probu antisatelitskog raketnog sistema i pogođena je neaktivna svemirska letjelica “Celina-D”. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da satelitski otpad koji je nastao nakon testa ne predstavlja nikakvu prijetnju po svemirske aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana