Borel: Važno pomoći Balkanu u borbi protiv krijumčarenja oružja

Srna
Borel: Važno pomoći Balkanu u borbi protiv krijumčarenja oružja

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep BoreL naglasio je važnost veće posvećenosti Unije kada se radi o pomoći zemljama Balkana u borbi protiv nasilja i krijumčarenja oružja.

On je govorio na Ministarskoj konferenciji u Briselu o suzbijanju trgovine vatrenim oružjem u Jugoistočnoj Evropi koja je okupila ministre zemalja zapadnog Balkana, predstavnike EU institucija i međunarodnih i regionalnih organizacija.

Borelj je rekao da podržava kampanju predaje ilegalnog oružja koja je već počela u Srbiji, naglasivši da opasnost koja dolazi od oružja "nije samo teorija".

Govoreći o nedavnim pucnjavama u Srbiji, BoreL je izjavio da su ti dramatični događaji podsjetili koliko je važna borba protiv krijumčarenja malog oružja i da je pogrešno misliti da se takvi incidenti ne mogu desiti u Evropi.

On je naglasio da je odgovornost svakog čovjeka da učini Evropu bezbjednijom i pozdravio kampanju predaje ilegalnog oružja koja je već započeta u Srbiji, prenio je portal "Evropski zapadni Balkan".

"Svi znamo da je takva aktivnost velika opasnost za naš mir i stabilnost. To je višestruka prijetnja i povećava i rizik od terorističkih napada", dodao je BoreL.

Učesnicima su se, osim BoreLa, obratili ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Josip Brkić, evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson i Gunar Stroer, ministar pravde Švedske, u ime zemlje koja predsjedava Savjetu EU.

Johansonova je naglasila važnost mjera sprečavanja ilegalne trgovine oružjem u regionu i pozdravila inicijativu vlasti Srbije da se prikupi ilegalno oružje.

EU je do sada uložila 38 miliona evra radi pomoći aktivnostima kontrole oružja u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana