Borel: Teško zadržati odnos poverenja s Kinom ako ne doprinese miru u Ukrajini

Tanjug
Borel: Teško zadržati odnos poverenja s Kinom ako ne doprinese miru u Ukrajini

BRISEL- Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel poručio je da će Briselu biti teško da zadrži odnos povjerenja sa Pekingom, ako Kina ne pokuša da doprinese pronalaženju političkog rješenja za ukrajinsku krizu.

Ovo je dio govora koji je Borel trebao da održi danas u analitičkom institutu u Pekingu, ali je morao da otkaže putovanje u Kinu jer se zarazio virusom korona.

Pripremljeno obraćanje objavljeno je na internet stranici Evropske unije, prenosi Rojters.

-Evropskoj uniji će biti izuzetno teško, ako ne i nemoguće, da održi odnos povjerenja s Kinom, što bih volio da vidim, ako Kina ne doprinese traženju političkog rješenja koje se zasniva na povlačenju Rusije sa ukrajinske teritorije -, upozorio je Borel.

On je naglasio da “neutralnost pred kršenjem međunarodnog prava nije vjerodostojna”.

Pozvao je kineskog predsjednika Si Đinpinga da razgovara s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da Kina obezbijedi više humanitarne pomoći ukrajinskom narodu.

Od ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022, Si se dva puta sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali još nije razgovarao s Zelenskim.

Kina je, u svom dokumentu o Ukrajini objavljenom u februaru, saopštila da se protivi napadima na civile i na nuklearna postrojenja, ali se suzdržala od otvorene osude Moskve zbog oružanog djelovanja na ukrajinskoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana