Borel: Putin se sprema za dug rat

Tanjug
Borel: Putin se sprema za dug rat

LUKSEMBURG - Šef evropske diplomatije Jozep Borel optužio je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da se “sprema na dug rat” i upozorio na mogućnost širenja sukoba na Bliskom istoku na Liban, nakon što je libanski Hezbolah, koji podržava Iran, zaprijetio napadom na Kipar.

Kada je riječ o Ukrajini, Borel je, po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, rekao da će predstaviti prijedlog o tome kako izbjeći da bilo koja država članica blokira korišćenje prihoda od zamrznutih ruskih finansijskih sredstava za podršku Ukrajini.

On je dodao da mora da se poveća podrška EU Ukrajini.

-Imamo prihode od zamrznute imovine i moramo da tražimo način da ih iskoristimo, izbjegavajući bilo kakvu blokadu - rekao je Borel novinarima.

On je dodao da će prva tranša novca stići sledeće nedjelje, a druga nekoliko mjeseci kasnije.

-Ne mogu se praviti zalihe od ovog novca. On se mora ikoristiti. Mi imamo zakonsku proceduru kako bismo izbjegli bilo kakvu blokadu - poručio je Borel.

Ocijenio je da je očigledno da se ruski predsjednik Vladimir Putin “sprema za dug rat” pošto, kako je naveo, nakon što je održan samit u Švajcarskoj, Putin “putuje u Sjevernu Koreju, putuje svuda gdje može da nabavi oružje”.

On je dodao da će se tokom današnjeg sastanka šefova diplomatija EU razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i u Pojasu Gaze i istakao da su on i komesar Janez Lenarčić ukazali da je isporuka humanitarne pomoći u Gazu postala nemoguća.

-Rizik da ovaj rat utiče na jug Libana i da se prelije, svakim je danom sve veći. Jako smo zabrinuti - upozorio je Borel.

Šef evropske diplomatije naglasio je da će se tokom sastanka Savjeta EU za spoljne poslove u Luksemburgu razgovarati i o situaciji u Gruziji.

-Otvorena su vrata da Gruzija postane članica Evropske unije, ali ako vlada nastavi istim putem, nastavi da radi ono što radi, ova vrata će biti zatvorena. A gruzijski narod će platiti posljedice -poručio je Borel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana