Borel: Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, želim rješenje s dvije države

GS/Agencije
Borel: Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, želim rješenje s dvije države

TEL AVIV, GAZA -Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 108. dan. Izraelska vojska najavila je da proširuje kopnenu ofanzivu u Kan Junisu, gradu na jugu Pojasa Gaze. Izraelski i palestinski ministri spoljnih poslova će se sastati danas u Briselu sa svojim kolegama iz zemalja članica Evropske unije.

Nakon dugog nestanka struje, u Gazi ponovo rade mobilni telefoni i internet

Nakon dugog nestanka struje izazvanog sukobom Izraela i Hamasa, širom Pojasa Gaze ponovo rade komunikacione mreže.

Gotovo potpuni prekid struje, koji je trajao više od nedjelju dana, doveo je do devetog prekida komunikacija u Gazi od početka rata, navodi se na internet stranici Netbloks, prenosi CNN.

Fares Samer, šef palestinskog telekomunikacionog provajdera Oredo, potvrdio je danas za CNN da je mreža reaktivirana u južnoj i centralnoj Gazu, kao i da funkcioniše i na sjeveru palestinske enklave.

-Ovo podrazumijeva aktiviranje komunikacija putem mobilnog telefona i interneta - rekao je Samer. Borel: Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, želim rješenje s dvije države

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel izjavio je danas, pred početak sastanka EU posvećenog mirovnom planu za Gazu, da od sada neće govoriti o mirovnom procesu, već da želi rješenje sa dvije države.

- Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, već želim proces rješenja sa dve države -  rekao je Borel novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, kako navodi Tajms of Izrael.

On je takođe istakao da humanitarna situacija u Pojasu Gaze, koji je trenutno pod opsadom Izraela zbog sukoba sa Hamasom, ne može biti gora.

Borel će na današnjem sastanku Savjeta za spoljne poslove Evropske unije u Briselu predstaviti plan u 10 tačaka za mir između Izraela i Palestinaca.

U pismu državama članicama, Borel je napisao da će njegova mapa puta “razraditi, sa praktičnim prijedlozima, dogovoreni princip da će samo političko, održivo, dugoročno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba doneti mir između dva naroda i stabilnost u regionu”, prenio je ranije Tajms of Izrael.

Američki specijalci nestali u Adenskom zalivu proglašeni mrtvim

Dvojica američkih specijalaca, pripadnika Mornaričkih foka koji su nestali u Adenskom zalivu ranije ovog mjeseca, proglašeni su mrtvim, izjavio je u nedjelju neimenovani američki vojni zvaničnik.

Šef izraelske diplomatije i palestinski ministar na sastanku EU o mirovnom planu

Izraelski i palestinski ministri spoljnih poslova će se sastati danas u Briselu sa svojim kolegama iz zemalja članica Evropske unije.

EU razmatra potencijalne korake ka sveobuhvatnom mirovnom rješenju za dvije sukobljene strane u trenutku dok bjesni rat Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi, navodi Rojters.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac i šef palestinske diplomatije Rijad al-Maliki će učestvovati na redovnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Briselu mahom posvećenom Bliskom istoku i ratu u Ukrajini.

Ovom sastanku će prisustvovati i ministri spoljnih poslova Saudijske Arabije, Egipta i Jordana, kao i generalni sekretar Lige arapskih država s obzirom na to da će briselski sastanak biti fokusiran na posljedice upada Hamasa u Izrael 7. oktobra i izraelskog vojnog odgovora, napominje Rojters.

Porodice talaca podigle šatore ispred Netanijahuove rezidencije

Članovi porodica talaca koje je otela militantna grupa Hamas i nekoliko desetina demonstranata postavili su šatore na trotoaru ulice Aza ispred privatne kuće premijera Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, tražeći od vlade da hitno postigne dogovor o taocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana