Borbe na sjeveru i jugu Gaze

GS/Agencije
Foto: Tanjug

TEL AVIV/GAZA - 69. dan. Borbe nastavljene i jutros u Šedžaji i Džabaliji na sjeveru Gaze i u Kan Junisu. U napadu dronom na Dženin, na Zapadnoj obali, dvije osobe ubijene, 10 ranjeno. Ubijena još dva taoca koja je držao Hamas. U ofanzivi dosad ubijeno 116 izraelskih vojnika. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da Izrael ništa neće spriječiti da uništi Hamas. Lider Hamasa je istakao da je bilo kakav aranžman u Pojasu Gaze bez uključivanja Hamasa zabluda.

Istraživanje javnog mnjenja: Među Palestincima raste podrška Hamasu

Podrška Hamasu porasla je među Palestincima od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja Palestinskog centra za istraživanje politike koje je sprovedeno u saradnju sa njemačkom fondacijom "Konard Adenauer". 

Najveća podrška dolazi sa teritorije Zapadne obale, dok je nešto manji broj onih iz Pojasa Gaze koji podržavaju djelovanje Hamasa. 

"Podrška Hamasu na Zapadnoj obali je trostruko viša u odnosu na istraživanje od pre tri mjeseca, dok je podrška Hamasu u Pojasu Gaze porasla, ali ne značajno", navodi se u istraživanju. 

Palestinski centar za istraživanje politike finansiran je od strane Evropske unije, a anketa među ispitanicima pokazuje da je u isto vrijeme opala podrška palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Više od 60 odsto Palestinaca, od 1231 ispitanika, smatra da palestinske vlasti moraju da budu raspuštene.  

Istraživanje je sprovedeno tokom prekida vatre, a učesnici su intervjuisani licem u lice na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Uprkos porastu popularnosti, većina na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i dalje ne podržava Hamas, zaključuje se u izvještaju, a prenosi Gardijan. 

Lider Hamasa: Bilo kakav aranžman u Pojasu Gaze bez uključivanja Hamasa je zabluda

Lider Hamasa Ismail Hanije naveo je tokom televizijskog obraćanja iz Katara da je "bilo kakav aranžman u Pojasu Gaze, koji ne uključuje Hamas ili pokret otpora, zabluda".  

Hanije se oglasio dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu istakao da neće dozvoliti "ulazak u Pojas Gaze onima koji podržavaju i finansiraju terorizam".

Vođa Hamasa je takođe izrazio spremnost za diskusije o politici koja će objezbediti prava Palestinaca na nezavisnu državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Naveo je i da je otvoren za pregovore o okončanju izraelskog napada na Pojas Gaze.

IDF: Borbe nastavljene i jutros u Šedžaji i Džabaliji na sjeveru Gaze i u Kan Junisu

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su borbe nastavljene tokom noći i jutros u Šedžaji i Džabaliji na sjeveru Gaze i u Kan Junisu na jugu, javlja Tajms ov Izrael.

IDF tvrdi da su "uklonili mnoge teroriste" na sjeveru tokom proteklog dana.

"U jednom slučaju, oklopne trupe su identifikovale Hamasove operativce koji su ih pratili, pucali na njih i ubili ih", navodi se u saopštenju.

U drugom slučaju, IDF su izvršile raciju na školski kompleks iz kojeg su napadači Hamasa, kako tvrde, pucali na vojnike. "Eliminisali smo terorističku infrastrukturu pronađenu u školi", navodi IDF.

U nekoliko racija u Kan Junisu pronađeno je oružje, uključujući granate i puške kalašnjikov. Vojnici su uništili i dva tunelska šahta, skladište oružja i jamu za lansiranje raketa.

U Šedžaji je, kako IDF navodi, pronađeno oružje.

"Vojnici 414. bataljona su primetili snajperistu Hamasa koji puca na trupe i uputili helikopter da gađa zgradu iz koje je pucao, ubivši ga", zaključuje se u saopštenju.

U napadu dronom na Zapadnoj obali ubijena dva Palestinca, 10 ranjenih

Novinska agencija Palestinske uprave Vafa tvrdi da su dve osobe poginule tokom noći u napadu izraelske bespilotne letjelice u Dženinu na Zapadnoj obali.

Navodi se da je riječ o 27-godišnjem muškarcu i jednom tinejdžeru.

Još deset osoba je povrijeđeno, od kojih najmanje troje teže.

Operacija IDF-a i hapšenja u gradu na Zapadnoj obali bliži se svom 48. satu.

Do sada su uhapšene stotine osumnjičenih i zaplijenjeno oružje.

Nema direktnih komentara IDF-a o sukobima tokom noći.

Broj izraelskih vojnika stradalih u ofanzivi na Hamas porastao na 116

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je juče jedan vojnik poginuo tokom borbi u južnom pojasu Gaze, čime je broj poginulih vojnika u kopnenoj ofanzivi na Hamas porastao na 116.

Tridesetosmogodišnji vojnik je stradao, a još jedan vojnik bataljona je teško povrijeđen nakon što je njihov tenk pogođen protivtenkovskom vođenom raketom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da ništa neće spriječiti Izrael da uništi palestinsku militantnu grupu Hamas uprkos pritisku međunarodne zajednice.

Američka administracija odlaže prodaju više od 20.000 pušaka američke proizvodnje Izraelu. Zabrinuti su zbog napada izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali, prenio je američki portal Aksios, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Izraelska vojska nastavlja i sa operacijama na sjevernoj granici sa Libanom. Tokom jučerašnjeg dana gađali su pozicije na jugu Libana sa kojih sumnjaju da su ispaljene rakete.

Ubijena još dva taoca koja je držao Hamas u Pojasu Gaze

Izrael je potvrdio da su ubijena još dvojica talaca koje je u Pojasu Gaze držala palestinska militantna grupa Hamas.

Ubistvo Tala Čaimija i Džošue Luita Molela, koje je držao Hamas, potvrdili su njihovi kibuci, prenosi Džerusalim post.

List navodi da su Tal Čaimi, stanovnik kibuca Nir Jocak i Džošua Luito Molel, stanovnik Nahal Oza, ubijeni dok ih je Hamas držao kao taoce u Pojasu Gaze, a da njihova tijela i dalje drži ta palestinska militantna grupa. 

Čaimi, koji je bio kidnapovan u napadu Hamas na jug Izreala 7. oktobra, bio je dio odreda za hitne slučajeve, koji je poslat da odbije napad Hamasa dok ne stigne pojačanje.

Novi dokazi pokazuju da je ubijen istog dana i da je njegovo tijelo odneto u Gazu, navodi Džeruzalem post.

Molel, student poljoprivrede iz Tanzanije, stigao je u Izrael dvije nedelje prije napada Hamasa i radio je kao mljekar u kibucu Nahal Oza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana