''Boing'' otpušta 17.000 ljudi

SRNA
''Boing'' otpušta 17.000 ljudi

"Boing" će otpustiti 17.000 zaposlenih ili 10 odsto globalne radne snage, odgodiće prve isporuke novog aviona "777 iks" za godinu dana i zabilježiće gubitak od pet milijardi dolara u trećem kvartalu, dok se američki proizvođač aviona suočava sa jednomjesečnim štrajkom.

Izvršni direktor Keli Ortberg rekla je u poruci zaposlenima da je znatno smanjenje broja radnika neophodno "da bi se uskladilo sa finansijskom realnošću" nakon što je štrajk 33.000 radnika sa zapadne obale SAD zaustavio proizvodnju aviona "737 maks", "767" i "777".

"U narednim mjesecima planiramo da smanjimo veličinu naše ukupne radne snage za otprilike 10 odsto. Ova smanjenja će obuhvatiti rukovodioce, menadžere i ostale zaposlene", navela je Ortbergove.

Akcije "Boinga" oslabile su za 1,1 odsto u trgovanju na berzi poslije objavljivanja ovih informacija.

Ortbergova, koja je došla na čelo kompanije u avgustu, obećala je da će resetovati odnose sa sindikatom i radnicima.

"Boing" je evidentirao gubitak od pet milijardi dolara u poslovima u sferi odbrane i dva programa komercijalnih aviona. Kompanija je 20. septembra smijenila šefa svog problematičnog odjeljenja za svemirske i odbrambene poslove Teda Kolberta.

Dogovor o okončanju štrajka je ključan za "Boing". Agencija za kreditne rejtinge "Standard end purs" procijenila je da štrajk košta kompaniju milijardu dolara mjesečno i da postoji rizik da "Boing" izgubi visoku investicionu kreditnu ocjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana