Bogataši bježe iz ovih zemalja: Evo koje ih sada najviše privlače

B92
Foto: Ilustracija

U godišnjem izvještaju o globalnoj raspodjeli ličnog bogatstva (Global Wealth Report 2024), bankarska grupacija UBS iznijela je i dio istraživanja o brzom rastu dolarskih milionera na planeti.

U narednih pet godina njihov broj dodatno će se povećati, a mimo očekivanja da će se to desiti najprije u brzorastućim ekonomijama i onima koje zavise najprije o svojim energetskim izvorima (gas, nafta), u prvih deset zemalja našle su se i razvijene privrede Japana i Švedske.

Vodeći na ovoj rang listi je Tajvan, ostrvska zemlja u višegodišnjem sporu sa Kinom, za koju UBS očekuje da će do 2028. imati više od milion milionera, uz rast od 47 odsto. Najzaslužnija za takav razvoj je velika indsutrija čipova, koja dobija novi zamah proizvodnjom poluprovodnika namijenjenih za procesiranje softvera koji koristi veštačku inteligenciju, prenosi portal Biznis.

Ipak, najveći dio povećanja broja milionera u Tajvanu desiće se zahvaljujući imigraciji bogatih stranaca, navode u UBS-u.  

Iako je u pitanju velika država, pomalo je iznenađujuće da je na drugom mjestu pozicionirana Turska. Država na međi Azije i Evrope godinama muku muči sa izuzetno visokom inflacijom, ali po svoj prilici će povećati broj milionera za 43 odsto zaključno sa 2028. godinom.

Glavni zamajac ovom trendu biće skok tehnološkog sektora u zemlji. Prema Svjetskom ekonomskom forumu, Turska je domaćin šest kompanija jednoroga (startapa koji imaju vrijednost procijenjenu iznad milijardu dolara) – to su Peak Games, Getir, Dream Games, Hepsiburada, Trendiol i Insider.

Na trećem mjestu je Kazahstan, i vjeruje se da će u toj zemlji broj milionera biti uvećan za 37 odsto u istom periodu.

Međutim, lista UBS-a rangirana je po najvećem procentualnom rastu, a ne apsolutnom broju novih milionera. Tu u računicu ulaze veličina tržišta i razvijenost ekonomije.

Recimo, Japan u ovom trenutku ima 2,8 miliona dolarskih milionera, a njihov broj skočiće na 3,6 miliona do kraja 2028. pa je napredak u ovoj azijskoj državi svakako vrijedan isticanja.

S druge strane, kao teritorije sa koje se očekuje najveći odliv milionera, izdvajaju se, takođe, dvije razvijene ekonomije – Holandija (-4,0 odsto) i Ujedinjeno Kraljevstvo (-17,0 odsto).

Osim restriktivne poreske politike, posebno za UK kao razlog navodi se nesigurna ekonomsko-politička situacija.

Ove projekcije poklapaju se sa nedavnim podacima konsultantske kompanije za “migraciju investicija”, Henley & Partners, koja procjenjuje da će čak 10.000 milionera do kraja 2024. godine napustiti Veliku Britaniju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana