Blokada vlade SAD sve izvjesnija; Demokrate: Mi smo usred republikanskog građanskog rata

G.S.
Blokada vlade SAD sve izvjesnija; Demokrate: Mi smo usred republikanskog građanskog rata

Desničarsko krilo Republikanske stranke u Predstavničkom domu američkog Kongresa, u kojem ona ima tijesnu većinu, odbacilo je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade, koji su inače podnijeli republikanci. Time je postalo gotovo sigurno da će vladine službe biti djelimično zatvorene od nedelje, javlja Rojters.

U donjem domu Kongresa je sa 232 glasa "protiv" i 198 "za" odbijeno usvajanje mjere koja bi omogućila da se vlada privremeno finansira još 30 dana, kako bi se zakonodavcima dalo više vremena da pregovaraju.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da će zatvaranje vlade ugroziti ekonomski napredak, obustavljanjem ključnih programa za mala preduzeća i djecu, i da bi moglo da odloži ključne infrastrukturne radove.

Upitana da li bi blokada mogla da preokrene američku ekonomiju u pravcu recesije, odgovorila je da ne želi to da predviđa, ali da smatra da je to "faktor rizika".

Zakonski prijedlog koji su podneli republikanci, koji je podržao predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti, predviđao je smanjenje budžetskih troškova i uvođenje ograničenja za imigraciju, što su republikanski prioriteti koji nisu imali mnogo šanse da budu usvojeni u Senatu, u kojem većinu imaju demokrate.

Poslije glasanja, Mekarti rekao je da bi zakon ipak mogao da bude usvojen, bez konzervativnih mjera kojima se protive demokrate. Očekuje se da će Predstavnički dom ponovo glasati tokom dana.

"Neuspjeh je samo ako odustanete", poručio je Mekarti, ali je odbio da kaže koji su slijedeći koraci.

"Mi smo usred republikanskog građanskog rata"

Istovremeno, tvrdolinijaši iz redova republikanaca u Predstavničkom domu prijete da će smeniti Mekartija sa mjesta predsjedavajućeg ako se bude oslonio na glasove demokrata.

Demokrata Hakim Džefris upozorio je da "republikanski građanski rat traje već mjesecima".

"Mi smo usred republikanskog građanskog rata traje već mjesecima, a sada preti katastrofalnom blokadom vlade", rekao je Džefris novinarima.

U SAD, zakonski predlog moraju da usvoje oba doma Kongresa, prije nego što ga potpiše predsjednik.

Šta znači blokada vlade

Ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju vlade, od nedjelje u ponoć stotine hiljada vladinih službenika u SAD biće poslato na prinudni odmor.

Komisija za hartije od vrijednosti će obustaviti većinu regulatornih aktivnosti, a zatvoriće se i Američka služba nacionalne parkove, navodi Rojters.

Djelimično zatvaranje vlade 1. oktobra bilo bi četvrto u posljednjoj deceniji, a uslijedilo bi samo četiri mjeseca nakon što je savezna vlada SAD zbog spora u Kongresu bila blizu situacije u kojoj ne bi bila u mogućnosti da izmiruje obaveze od 31 biliona dolara, navodi Rojter

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana