Blinken: U interesu SAD i NATO da Turska dobije borbene aviona F-16

Tanjug
Blinken: U interesu SAD i NATO da Turska dobije borbene aviona F-16

VILNjUS - Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je u interesu SAD i NATO da Turska dobije borbene avione F-16.

-To je ono što radimo u Alijansi. Pobrinemo se da svi njeni članovi imaju tehnologiju koja im je potrebna kako bi Alijansu učinili što snažnijom - rekao je juče Blinken u razgovoru za televiziju MSNBC.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će Kongres sada, nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pristao na članstvo Švedske u NATO, odobriti prodaju borbenih aviona, državni sekretar SAD je rekao da su ta dva pitanja uvijek bila odvojena.

-U isto vrijeme, politika ove administracije je da Turska treba da ima unaprijeđene i modernizovane avione F-16. Turska je NATO saveznica. Da bismo bili sigurni da cijeli NATO može blisko da sarađuje i da bude interoperabilan, važno je da Turska ima ovu tehnologiju - poručio je Blinken.

On je dodao da je NATO savez koji je sve jači i veći, kao i da je ujedinjeniji nego što je ikada bio. Govoreći o rusko-ukrajinskom ratu, Blinken je rekao da “niko ne želi da se ovaj rat završi više nego Ukrajinci”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana