Blinken: Previranja u Rusiju možda još nisu završena

SRNA
Blinken: Previranja u Rusiju možda još nisu završena

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da previranja izazvana pobunom paravojne grupe "Vagner" u Rusiji "možda još nisu završena" i da bi "mogla da potraju i narednih nedelja ili mjeseci".

Blinken je u intervjuu za američke medije rekao da je pobuna bila "direktan izazov za autoritet" ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i da je ukazala na prave pukotine u njegovoj vlasti.

On kaže da je prerano pričati o tome šta će biti sa borcima "Vagnera" koji su juče učestvovali u pobuni.

Govoreći o činjenici da je dogovor sa šefom "Vagnera" Jevgenijem Prigožinom postigao bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko, Blinken je rekao da "možda Putin nije želio da se spusti na nivo direktnog pregovaranja sa Prigožinom".

On je dodao da je "Putinova odluka da napadne Ukrajinu stvorila haos u Rusiji".

"Ako ovo stavite u kontekst prije 16 mjeseci, Putin je bio na pragu Kijeva, želeći da za nekoliko dana zauzme grad i izbriše Ukrajinu sa mape. Sada je morao da brani Moskvu, glavni grad Rusije, od plaćenika koje je sam stvorio", rekao je Blinken u intervjuu za Ci-En-En, Ej-Bi-Si i Si-Bi-Es.

Blinken kaže da je Vašington fokusiran na to da pomogne Ukrajini kako bi ona imala sve što joj je potrebno da se odbrani i povrati teritoriju koju je Rusija zauzela.

On je istakao da nisu promijenjena ni američka, ni ruska nuklearna politika kao posljedica ove krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana