Blinken pozvao Venecuelu da objavi detaljne rezultate izbora

Tanjug
Blinken pozvao Venecuelu da objavi detaljne rezultate izbora

VAŠINGTON- Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas izborne vlasti Venecuele da objave detaljnu tabelu sa rezultatima glasanja na jučerašnjim predsjedničkim izborima kako bi se obezbijedila, prema njegovim riječima, "transparentnost i odgovornost".

Blinken je dodao da je od "vitalnog značaja" po završetku glasanja da se svaki glas prebroji pošteno i transparentno, prenosi Rojters.

-Sjedinjene Države čestitaju narodu Venecuele na njihovom učešću na predsjedničkim izborima 28. jula uprkos značajnim izazovima i dubokoj zabrinutosti u vezi sa procesom - naveo je Blinken u saopštenju.

Nacionalno izborno vijeće Venecuele saopštilo je danas da je na osnovu rezultata sa obrađenih 80 odsto izbornih mjesta aktuelni predsjednik Venecuele Nikolas Maduro osvojio 51,2 odsto glasova i pobijedio na predsjedničkim izborima, čime je obezbijedio treći mandat na toj funkciji.

Njegov protvikandidat, predstavnik opozicije Edmundo Gonzales Urutia osvojio je 44,2 odsto glasova, prema podacima izborne komisije.

Opozicija se priprema da ospori rezultate koje je saopštila izborna komisija, prenosi AP.

Predstavnici opozicije izjavili su da podaci koje su prikupili od svojih predstavnika na izborima u 30 odsto biračkih centara pokazuju da je Gonzales pobijedio Madura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana