Blinken: Netanijahu podržava prijedlog Vašingtona

SRNA
Blinken: Netanijahu podržava prijedlog Vašingtona

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da je u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom dobio uvjeravanja da podržava prijedlog Vašingtona da premosti nesuglasice oko prekida vatre u Pojasu gaze i da se vrši pritisak na palestinsku militantnu organizaciju Hamas da se i ona saglasi.

Prema njegovim riječima, imao je veoma konstruktivan susret sa Netanijahuom i da mu je potvrđeno da Izrael prihvata prijedlog koji i on podržava, te da je sada na Hamasu da učini isto, prenosi AFP.

Blinken je napomenuo da se Izrael saglasio i da podrži napore za vakcinaciju stanovnika Pojasa Gaze za vakcinaciju protiv polija, nakon što se na toj teritoriji pojavio prvi slučaj ovog oboljenja u proteklih 25 godina.

Američki državni sekretar istakao je da je Netanijahu obećao da će tokom sedmice poslati izraelski tim na nove razgovore o prekidu vatre sa Hamasom.

"Premijer Netanijahu posvećen je tome da pošalje višerangiran istručni tim u Dohu ili Egipat kako bi pokušali da završe proces ali prvenstveno od Hamasa traže da podrži prijedlog", naglasio je Blinken.

On je najavio da će sutra otputovati u Katar, koji je jedan od ključnih posrednika u razgovorima sa Hamasom, nakon boravka u Izraelu i Egiptu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana