Blinken: Izrael da formira bezbjedne zone za Palestince

SRNA
Blinken: Izrael da formira bezbjedne zone za Palestince

JERUSALIM- Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je večeras da je američka administracija trenutno usredsređena na saradnju sa partnerima kako bi se produžila pauza u borbama između Izraela i Hamasa i pozvao Izrael da formira bezbjedne zone za Palestince prije nastavka sukoba.

"Masovni gubitak života civila i raseljavanje civila na sjeveru Gaze ne smiju se ponoviti na jugu", istakao je Blinken je na konferenciji za novinare u američkoj Ambasadi u Jerusalimu.

On je rekao da je izraelskim liderima tokom današnjih sastanka prenio da Izraelske odbrambene snage, kada nastave vojnu kampanju, moraju da jasno odrede više bezbjednih zona na jugu i u centralnom dijelu Pojasa Gaze kako bi civili izbjegli sukobe.

Blinken je naveo da treba izbjegavati dalje masovno raseljavanje Palestinaca i napade na infrastrukturu koja je od ključne važnosti za život Palestinaca, kao što su bolnice, elektrane i postrojenja za prečišćavanje vode.

On je istakao da treba dozvoliti eventualni povratak raseljenih Palestinaca na sjever Pojasa Gaze, te ocijenio da je preduzimanje takvih mjera teško jer Hamas koristi ljude kao živi štit.

Prema njegovim riječima, Izrael i dalje ima obavezu da maskimalno umanji štetu po civile.

Blinken je rekao da SAD nastavljaju da podržavaju cilj Izraela da svrgne Hamas u Pojasu Gaze i ocijenio da je teroristički napad jutros u Jerusalimu, u kojem su ubijene tri osobe, pokazao namjere Hamasa.

"Važan je način na koji se Izrael brani. Kao što sam rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, bitna je namjera, ali i rezultati", poručio je Blinken.

On je dodao da su se Netanjahu i ostatak ratnog kabineta saglasili sa pristupom na kojem su insistirale Sjedinjene Države kako bi se izbjegle civilne žrtve, prenosi "Tajms of Izrael".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana