Blinken i Vang se rukovali, pa se sastali iza zatvorenih vrata

Srna
Blinken i Vang se rukovali, pa se sastali iza zatvorenih vrata

VIJENTIJAN - Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa šefom kineske diplomatije Vang Jiom na marginama regionalnog samita u Laosu.

Blinken i Vang su se rukovali i razmijenili pozdrave ispred kamera, ali nisu ništa izjavili prije odlaska na sastanak iza zatvorenih vrata.

Dvojica šefova diplomatija prisustvuju regionalnom forumu Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN).

Blinken je nešto ranije, tokom susreta sa ministrima zemalja Jugoistične Azije, pominjao Kinu zbog postupaka protiv Filipina u Južnokineskom moru.

On je potom pohvalio dvije zemlje zbog diplomatije nakon što je Manila uspješno okončala misiju dostave zaliha vojnicima u regionu na koji Peking takođe polaže pravo.

Prisustvo u tom dijelu Južnokineskog mora u proteklih nekoliko godina izaziva negodovanje Kine, koja se u više navrata sporila sa Manilom oko misija na nasukani pomorski brod kod spruda Drugi Tomas.

Dvije strane su se dogovorile o načinu obavljanja misija dostave zaliha.

-Sa zadovoljstvom smo primili vijest o uspješnoj dostavi zaliha na sprud Drugi Tomas, što je rezultat sporazuma između Filipina i Kine. Pozdravljamo ovu vijest i nadamo se da će saradnja i dalje biti nastavljena - naglasio je Blinken.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana