Bjelorusija: Plaćenici planiraju destabilizovati situaciju u zemlji

AA
Foto: AA

MOSKVA - Andrej Ananeko, šef bjeloruske Glavne uprave za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije (MDCOCC) izjavio je u utorak da su vlasti svjesne planova za destabilizaciju situacije u zemlji putem plaćenika, javlja Anadolija.

On je rekao da Bjelorusi koji se bore u Ukrajini takođe planiraju subverzivne aktivnosti u Bjelorusiji uz pomoć plaćenika koji su obučavani na Zapadu.

"Zaposleni u MDCOCC-u Ministarstva unutrašnjih poslova svjesni su da pripadnici ekstremističkih i terorističkih organizacija u inostranstvu planiraju destabilizaciju u Bjelorusiji. Mogu koristiti plaćenike i pojedince obučene na Zapadu", rekao je on.

Ananeko je dodao da Bjelorusi koji se bore na strani Ukrajine u takozvanom puku Kalinovski, grupi bjeloruskih opozicionih dobrovoljaca, imaju rođake u Bjelorusiji, koji organizuju "tajne ćelije, promovišu kriminalne aktivnosti i vrbuju građane za učešće u oružanim akcijama na teritoriji Ukrajine".

Prema zvaničnicima, oko 200 beloruskih državljana identifikovano je kao borci puka Kalinovski. 11 osoba je privedeno krivičnoj odgovornosti od 2022. godine zbog pokušaja da napuste Bjelorusiju i pridruže se paravojnim formacijama kao plaćenici.

Ananeko je rekao da su bjeloruski organi za provođenje zakona uspostavili veze između bjeloruskih državljana koji se bore u Ukrajini i njihovih kontakta u Bjelorusiji, koji se sistematski provjeravaju zbog namjera da organizuju subverzivne aktivnosti u zemlji i pomoć stranim radikalnim inicijativama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana