Bivši zamjenik ruskog ministra odbrane Bulgakov optužen za pronevjeru

Tanjug
Bivši zamjenik ruskog ministra odbrane Bulgakov optužen za pronevjeru

MOSKVA - Bivši zamjenik ruskog ministra odbrane, general u rezervi Dmitri Bulgakov, optužen je za prevaru, objavljeno je danas u sudskim dokumentima.

Dokumenti, prema kojima je Bulgakov optužen u skladu sa Krivičnim zakonom Ruske Federacije, pročitani su na zasjedanju Moskovskog okružnog suda na kojem se razmatra žalba odbrane na hapšenje generala, prenosi agencija Interfaks.
    
Prema riječima advokata Sergeja Sevruka, optužbe protiv Bulgakova su neosnovane.
    
Krivični postupak protiv Bulgakova vezan je za ugovore za potrebe vojne medicinske akademije S.M.Kirov u Sankt Peterburgu.
    
Ruska služba bezbjednosti FSB i Istražni komitet izvjestili su 26. iula o hapšenju Bulgakova u vezi slučaja korupcije.
    
Prema navodima lista Komersant, postupak protiv njega povezan je sa pronevjerom počinjenom tokom implementacije ugovora za energetske troškove sistema unutrašnjeg i spoljnog osvetljenja vojno medicinske akademije.
    
Istraga je došla do nalaza da je general angažovao kompaniju koja je pod njegovom kontrolom da izvede radove po preuveličanim cijenama, a preliminarne procjene govore da je tako prisvojio 50 miliona rubalja.
    
Bulgakov je bio zamjenik ministra odbrane od 2008. do septembra 2022., a 2016. mu je uručen orden Heroja Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana