Bivši saudijski zvaničnik: Princ Muhamed krivotvorio kraljev potpis na dekretu

Tanjug
Foto: Tanjug/ AP

DUBAI- Bivši saudijski zvaničnik Sad al-Džabri, koji živi u egzilu u Kanadi, tvrdi da je prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman krivotvorio potpis svog oca na kraljevskom dekretu o pokretanju rata protiv jemenske pobunjeničke grupe Huti prije 10 godina.

Al-Džabri je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da mu je "kredibilan i pouzdan" zvaničnik povezan sa saudijskim Ministarstvom unutrašnjih poslova potvrdio da je princ Muhamed umjesto svog oca potpisao kraljevski dekret kojim se objavljuje rat, ali nije iznio dokaze za tu tvrdnju.

"Bili smo iznenađeni da postoji kraljevski dekret koji dozvoljava intervencije na kopnu. Falsifikovao je potpis svog oca za taj kraljevski ukaz", rekao je Al-Džabri.

Saudijska Arabija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Al-Džabri vodi višegodišnji spor sa palatom jer je njegovo dvoje djece u zatvoru, a on smatra da je to namjeran pokušaj da ga palata "namami" da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Rat Jemena protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran, pokrenut uz obećanja Saudijske Arabije da će brzo biti završen, traje skoro 10 godina.

U ratu je ubijeno više od 150.000 ljudi.

Al-Džabri je svojevremeno radio za bivšeg prestolonasljednika Muhameda bin Najefa, povjerljivog čovjeka SAD u borbi protiv militanata grupe Al Kaida nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Al-Džabri je tužio saudijskog princa američkom saveznom sudu, tvrdeći da je prestolonasljednik naložio njegovo ubistvo nakon što je pobjegao u Kanadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana