Bivši japanski premijer optužen za seksizam nakon uvreda šefice diplomatije

Tanjug
Foto: World Economic Forum

TOKIO - Bivši japanski premijer Taro Aso optužen je za seksizam nakon što je iznio niz uvreda na račun japanske ministarke spoljnih poslova Joko Kamikave, navodeći da ona "'ne izgleda tako dobro", pogrešno izgovarajući njeno prezime.

Aso (83), koji je potpredsjednik vladajuće Liberalno-demokratske partije, iznio je uvredljive komentare o izgledu i godinama ministarke spoljnih poslova.

"Ne izgleda tako dobro", rekao je nedavno Aso koji je već poznat po neprikladnim primjedbama, objavio je Gardijan.

Aso je zatim pohvalio sposobnosti Kamikave (70) kao političara, navodeći da ona  govori dostojanstveno, pravilno na engleskom i zakazuje sama sastanke, bez pomoći diplomata.

Aso je takođe dva puta pogrešno rekao njeno prezime, nazvavši je Kamimura, a takođe je pogrešno sugerisao da je ona prva žena ministar spoljnih poslova Japana. 

U stvari, ona je treća, poslije Makiko Tanake i Joriko Kavaguči, koje su postavljene početkom 2000-ih.

Kamikava, koja je postala jedna od pet žena imenovanih u kabinet japanskog premijera Fumija Kišide u septembru prošle godine, odbacila je Asove komentare.

"Svjesna sam da postoji mnogo različitih mišljenja i cijenim svaku povratnu informaciju", rekla je Kamikava novinarima, navodeći da je nastavak njenog rada na funkciji  najvišeg japanskog diplomate  najprikladniji odgovor Asou.

Opozicioni političari bili su kritični prema Asou.

Generalni sekretar Komunističke partije Japana Akira Koike rekao je da su ti komentari neprimjereni, čak, kako je naveo, i prema niskim standardima bivšeg premijera. 

Na društvenim mrežama pojavili su se zahtjevi da Aso podnese ostavku.

Profesor rodnih studija na Univerzitetu u Tokiju Kaku Sečijama  rekao je da Aso, da je govorio o ministru spoljnih poslova, nikada ne bi spomenuo njegov izgled jer su, kako je naveo, samo žene podvrgnute dodatnoj procjeni njihove privlačnosti.

Aso, za koga se priča da je milijarder, rekao je u maju 2018, dok je obavljao funkciju ministra finansija,  da ne postoji krivično djelo seksualnog uznemiravanja nakon što je visoki zvaničnik tog ministarstva optužen za seksualno uznemiravanje televizijske reporterke. 

Aso je ranije vrijeđao starije ljude, plavooke diplomate, pacijente sa Alchajmerom i žene koje su odlučile da nemaju djecu, i izražavao je divljenje nacistima, navodeći da je Adolf Hitler imao dobre motive.

Prema Interparlamentarnoj uniji, Japan po političkoj zastupljenosti žena zauzima 165. mesto od 190 zemalja, pri čemu           žene čine samo 10,3 odsto poslanika u donjem domu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana