Bivši doušnik FBI optužen za laganje o ulozi Bajdenovih u ukrajinskom poslovanju

Tanjug
Bivši doušnik FBI optužen za laganje o ulozi Bajdenovih u ukrajinskom poslovanju

VAŠINGTON  - Specijalni savjetnik koji je vodio višegodišnju istragu o Hanteru Bajdenu Dejvid Vajs optužio je bivšeg doušnika FBI-ja Aleksandra Smirnova da je lagao o umiješanosti predsjednika Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera Bajdena u poslovne transakcije sa ukrajinskom energetskom kompanijom Burisma Holdings.

Smirnov (43) suočava se sa optužbama u vezi sa laganjem FBI-a i kreiranjem lažnih dosijea.

On je uhapšen jučr ujutru na međunarodnom aerodromu Hari Rid u Las Vegasu, nakon što je stigao u SAD iz inostranstva, a u pojaviće se pred saveznim sudom, prenosi CNN.

Optužba protiv Smirnova dovodi u pitanje glavni aspekt tvrdnji republikanaca da je aktuelni predsjednik SAD imao finansijsku korist od poslovanja svog sina u Ukrajini.

Prema sudskim zapisima, Smirnov je rekao agentu FBI da je razgovarao sa vlasnikom Burisme o naporima kompanije da kupi kompaniju u Sjedinjenim Američkim Državama.

U svom izvještaju FBI-ju, navodi se u optužnici, Smirnov je takođe primijetio da je neko koga naziva „biznismen 1” bio u odboru Burisme i da je takođe bio sin pojedinca koji se naziva „javni službenik 1”. Iako optužnica ne precizira ove osobe, izvori su identifikovali „javnog zvaničnika 1“ kao Džozefa Bajdena i „biznismena 1“ kao Hantera Bajdena.

Tokom Bajdenove predsjedničke kampanje, Smirnov je FBI-u navodno podnio izvještaje o dva sastanka sa rukovodiocima Burisme iz 2015. i 2016. godine, tokom kojih su rukovodioci priznali da su angažovali Hantera Bajdena da ih „preko svog oca zaštiti od svih vrsta problema”.

Smirnov je takođe  izvijestio da su rukovodioci ukrajinske kompanije platili po pet miliona dolara Džozefu i Hanteru Bajdenu dok je Džozef Bajden bio potpredsjednik kako bi Hanter „preko svog oca vodio računa o svim tim pitanjima“, misleći na krivičnu istragu koju je vodio tadašnji ukrajinski tužilac o poslovanju Burisme.

-Istini za volju, optuženi je imao kontakt sa rukovodiocima Burisme 2017. godine, nakon završetka Obamine-Bajdenove administracije i nakon što je tadašnji ukrajinski generalni tužilac smijenjen u februaru 2016. godine, drugim riječima, kada je Džozef Bajden više nije imao mogućnosti da utiče na politiku SAD i kada generalni tužilac više nije bio na funkciji - navodi se u optužnici.

Zaključuje se da je Smirnov "transformisao" svoje rutinske i neuobičajene poslovne kontakte sa Burismom 2017. i kasnije, u optužbe za podmićivanje protiv Džozefa Bajdena, pretpostavljenog kandidata jedne od dvije glavne političke stranke za predsjednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana