Bivši američki zvaničnik osuđen za ubistvo novinara koji ga je kritikovao

Tanjug
Foto: Ilustracija

LAS VEGAS - Bivši američki zvaničnik Robert Tels danas je pred sudom u Las Vegasu proglašen krivim za ubistvo novinara Džefa Džermana, koji je pisao kritičke članke o njemu.

Tužioci su Telsa, bivšeg zvaničnika okruga Klark u Nevadi, optužili da je u septembru 2022. izbo Džermana ispred njegove kuće, prenosi Rojters.

Dokazi koje je na sudu iznela država uključuju Telsov DNK ispod noktiju žrtve, kao i snimak nadzornih kamera na kojima se vidi vozilo koje odgovara automobilu registrovanom na ime njegove supruge.

Tels, demokrata, svjedočio je da mu je slučaj "namješten" nakon što je pokušao da razotkrije navodnu korupciju u jednoj kompaniji za nekretnine.

U unakrsnom ispitivanju, okružni tužilac Kristofer Hamner pitao je Telsa zašto je na telefonu imao slike Džermanove kuće, kako je cipela identična onoj koju je nosio ubica završila ispod njegovog kauča i kako se njegov DNK našao ispod noktiju ubijenog novinara.

Tels (47) rekao je da su dokazi podmetnuti u zajedničkoj zavJeri kolega, kompanije za nekretnine, policije i vjerovatno okružnog tužioca da ubiju Džermana, a zločin podmetnu njemu.

Tokom dva dana unakrsnog ispitivanja, Tels je više puta rekao da je nevin i da nije ubio Džermana.

Novinar je, prije ubistva, mjesecima izvještavao o pritužbama da je Tels imao neprikladan odnos sa podređenim zaposlenim, a da je atmosfera u njegovoj kancelariji bila nasilnička.

Ubrzo nakon što je objavljena jedna od Džermanovih priča, Tels je izgubio na unutarstranačkim demokratskim izborima, nakon čega je u poruci napisao da je ''uznemiren''.

Roberta Li Kenet, koleginica sa kojom je Tels imao aferu, na sudu je izjavila da je njen bivši šef ''mrzio'' novinara, što je Tels negirao.

Džerman je istraživao Telsa do ubistva, a bio je poznat novinar nakon decenija istraga o korupciji i organizovanom kriminalu u Nevadi.

Prema izvještaju Komiteta za zaštitu novinara, Džerman je jedini američki novinar koji je ubijen 2022, dok je u svijetu stradalo 69 medijskih radnika te godine.

SAD su pale za 10 mjesta na 55. mJesto na svijetu kada je u pitanju bezbednost novinara ove godine,  prema Svetskom indeksu slobode štampe koji je objavila zagovaračka grupa Reporteri bez granica.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana