Bivšem državnom službeniku 18 godina zatvora zbog terorizma u Španiji

Tanjug
Foto: Jahu Njuz

MADRID - Španski Viši sud osudio je danas 74-godišnjeg penzionisanog državnog službenika Pompeja Gonzalesa Paskuala na 18 godina zatvora zbog krivičnih djela povezanih sa terorizmom, nakon što je proglašen krivim za slanje nekoliko paketa bombi 2022. godine na mete vladinih i diplomatskih kancelarija.

Gonzales Paskual uhapšen je u januaru 2023. nakon što je poslao šest paketa sa eksplozivom domaće izrade španskom premijeru Pedru Sančezu, ministarki odbrane Margariti Robles, ambasadama Ukrajine i SAD u Madridu, vazduhoplovnoj bazi i jednom proizvođaču oružja krajem 2022. 

Tokom istrage, policija je na eksplozivnim napravama pronašla tragove DNK koji odgovara Gonzalesovom, a zapisi koje je dostavila kompanija Amazon pokazuju da je Gonzales kupio prekursore za eksploziv u junu i julu 2022.

Većina poslatih eksploziva je deaktivirana, iako je radnik obezbjeđenja u ukrajinskoj ambasadi lakše povređen prilikom jedne eksplozije, prenosi Rojters.

Sud je Gonzalesa Paskuala osudio na 10 godina zatvora zbog terorizma i dodatnih osam godina za proizvodnju eksplozivnih naprava u tu svrhu, navodi se u presudi. 

Gonzalesu je takođe naloženo da plati 1.500 evra odštete povrijeđenom službeniku ukrajinske ambasade Mikoli Veličku.

U presudi se navodi da je Gonzales Paskual djelovao ''sa ciljem da stvori veliku pometnju u španskom društvu kako bi izvršio pritisak na vlade Španije i Sjedinjenih Država, i druge institucije u Španiji da prestanu da podržavaju Ukrajinu u ratu protiv Rusije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana