Austrijska ministarka koja je na vjenčanju plesala s Putinom emigrirala u Rusiju

GS
Austrijska ministarka koja je na vjenčanju plesala s Putinom emigrirala u Rusiju

Bivša ministaka spoljnih poslova Austrije Karin Kneisl, poznata po plesu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju 2018. godine, emigrirala je u Rusiju kako bi preuzela vođenje istraživačkog centra.

Kneisl je obavljala funkciju ministarke od 2017. do 2019. godine, ali se nakon toga suočila s kritikama zbog svojih proruskih stavova. Sada preuzima ulogu voditelja Gorki centra, koji je povezan s Univerzitetom u Sankt Peterburgu i fokusiran je na geopolitičke analize.

- Ja sam suosnivač Gorki centra i preuzimam vodstvo. S obzirom na obim posla i potrebnu predanost, odlučila sam preseliti se u Sankt Peterburg kako bih se posvetila ovom zadatku - izjavila je za TASS.

Kneisl je napomenula da je već dobila sve potrebne dokumente, uključujući radnu vizu, te da je “premjestila svoj život u stan u Sankt Peterburgu”. Saopštenja sugerišu da joj je Kremlj pružio podršku pri preseljenju u Rusiju, uključujući čak i transport ličnih stvari ruskim vojnim avionom, kako navodi ruski medij Insider.

Kneisl postaje jedna od bivših evropskih političkih figura koja je u posljednjim godinama počela profesionalnu karijeru u Rusiji. Godine 2021. prihvatila je poziciju u upravnom odboru ruskog naftnog diva "Rosnjefta", ali ju je napustila julu prošle godine nakon dugotrajnih pritisaka uslijed ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Kneisl je već emigrirala iz Austrije u Francusku 2022. godine.

U intervjuu za RTL tada je istakla da njen odlazak nije bio dobrovoljan i da je “bila prisiljena napustiti” Austriju zbog “efektivne zabrane rada” i velikog neprijateljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana