Bilstrem: Švedska ispunila uslove koje je postavila Turska za ulazak u NATO

Tanjug
Bilstrem: Švedska ispunila uslove koje je postavila Turska za ulazak u NATO

STOKHOLM - Švedska je ispunila uslove koje je postavila Turska da bi se pridružila NATO-u, izjavio je ministar inostranih poslova Tobijas Bilstrem.

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsom Kleverlijem, Bilstrem je rekao da je uvođenjem novog zakona o terorizmu Švedska ispunila poslednje uslove za pridruživanje alijansi dogovorenoj u trilateralnom planu Finske, Švedske i Turske.

-U Švedskoj je nedavno na snagu stupio novi zakon koji je kriminalizovao učešće u terorističkoj organizaciji na bilo koji način, bilo da je promoviše, jača ili podržava. Time ispunjavamo poslednje dijelove našeg sporazuma - rekao je Bilstrem, prenosi CNN.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli ponovio je podršku Velike Britanije za uključivanje Švedske u NATO.

-Moj stav je jasan da Švedska mora i da će se pridružiti NATO-u i to treba da učini što je prije moguće. Nastavićemo da se zalažemo za brz završetak procesa pristupanja - istakao je Kleverli.

Britaski ministar je takođe naglasio da je u interesu Turske "da Švedska postane članica alijanse i to brzo".

Švedska je izrazila namjeru da se pridruži NATO-u kroz svoju politiku otvorenih vrata u maju prošle godine, samo nekoliko nedjelja nakon što je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana