„Bild": U Artjomovsku palo ključno utvrđenje ukrajinske vojske

GS/Agencije
„Bild": U Artjomovsku palo ključno utvrđenje ukrajinske vojske

MOSKVA, KIJEV –Rat u Ukrajini ušao je u 384. dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da se na istoku zemlje vode ključne borbe od čijeg ishoda zavisi budućnost Ukrajine. Rojters je objavio da bi kineski predsednik mogao već sljedeće nedjelje da se sastane sa ruskim predsjednikom u Moskvi te da planira da nakon toga razgovara sa liderom Ukrajine.

„Bild": U Artjomovsku palo ključno utvrđenje ukrajinske vojske

Dopisnik njemačkog lista „Bild" Julijan Repke saopštio je da u Artjomovsku padaju odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine koje su od vitalnog značaja.

„Pala je još jedna ukrajinska linija odbrane u Bahmutu (ruski naziv Artjomovsk), a ruske snage su ušle u sjevernu industrijsku četvrt. Snage 'Vagnera' nalaze se u fabrici 'Vostokmaš' gdje je u decembru ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odao počast ukrajinskim trupama koje brane Bahmut", saopštio je Repke na Tviteru.

Kako je dodao, sistem utvrđenja bio je „poslednja nada Oružanih snaga Ukrajine" za formiranje jake linije unutar naselja.

„Sada ona ne postoji. Rusi mogu da napreduju ulicu po ulicu", ocijenio je Repke.

Kremlj ne razgovara o pripremi novog talasa mobilizacije u Ruskoj Federaciji, saopštio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Savjet bezbjednosti UN će razgovarati o situaciji u Ukrajini 17. marta, saopštio je zamjenik predstavnika Ukrajine.

Automobil je eksplodirao u centru Melitopolja, u blizini pijace, rekao je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Uzrok eksplozije u Melitopolju bila je eksplozija automobila u blizini pijace u Kirovskoj ulici", napisao je Rogov na svom Telegram kanalu, nazvavši incident terorističkim napadom.

U području Severnog Zaporožja primjetno je nagomilavanje ukrajinskih snaga

U području Severnog Zaporožja primjetno je nagomilavanje ukrajinskih snaga - oko 40.000, rekao je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

„Mogu krenuti u napad u našem pravcu, tako da Oružane snage zauzimaju odbrambenu poziciju", rekao je on.

Glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni rekao je da je odbrana Artjomovska ključna za odbranu cijelog fronta.

"Odbrambena operacija u ovom pravcu je od izuzetno važnog strateškog značaja za odvraćanje neprijatelja. To je ključ odbrane cijelog fronta", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski održao je redovnu sjednicu Štaba vrhovnog komandanta

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski održao je redovnu sjednicu Štaba vrhovnog komandanta na kojoj je odlučeno da se nastavi odbranu Artjomovska (Bahmuta), saopštila je pres-služba kabineta predsednika Ukrajine.

„Članovi Štaba saslušali su izvještaje vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine i komandanata operativno-strateških grupa o trenutnoj situaciji na frontu. Razmatrajući tok odbrambene operacije u pravcu Bahmuta, svi članovi štaba iznijeli su zajednički stav da treba ostati i braniti Bahmut", navodi se u saopštenju.

Leontijev: Ukrajinci stalno gađaju kahovsku hidroelektranu

Kahovska hidroelektrana održava se stanju rada, ali se šire popravke ne mogu izvršiti zbog granatiranja koje vrše ukrajinske snage, izjavio je gradonačelnik Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti Vladimir Leontijev.

-Elektrana je, očigledno, sada u stalnoj opasnosti od napada i nemoguće je izvršiti sistemski rad, ali ruski radnici ju održavaju koliko je moguće u stanju rada i rade na obnovi, pripremajući se za miran period - rekao je Leontijev za televiziju “Rusija-24”.

On je naglasio da saboterske i izviđačke grupe ukrajinskih oružanih snaga uporno pokušavaju da uđu u hidroelektranu, ali za sada bez uspjeha.

-Takvi pokušaji se stalno dešavaju i, naravno, budu smjesta spriječeni. Teško mi je da razumijem zašto to rade, jer se te grupe za sabotažu i izviđanje odmah eliminišu - istakao je Leontijev.

Kahovska elektrana nalazi se na pet kilometara od Nove Kahovke. Ukrajinske snage redovnog bombarduju pojedina naselja u Hersonskoj oblasti, kao i elektrane, podsjeća TASS.

Produženje sporazuma o žitu poslije 18.marta ako ne bude prigovora strana

Crnomorska inicijativa za bezbjedan izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka biće automatski produžena nakon što istekne 18. marta ako ne bude prigovora uključenih strana, prenosi danas Rojters pozivajući se na ruske medije.

Neimenovani izvor, upoznat sa detaljima pregovora oko sporazuma, rekao je ruskoj agenciji TASS da do sada nijedna od uključenih strana nije nagovijestila povlačenje.

Rusija je u ponedjeljak predložila da se sporazum, kojim se dozvoljava bezbedan izvoz žita iz ukrajinskih crnomorskih luka produži, ali samo na 60 dana od prethodnog obnavljanja, što je polovina od roka predviđenog Crnomorskom inicijativom, dok su Ujedinjene nacije obećale da će učiniti sve što je moguće da obezbede da dogovor ostane neizmijenjen.

-Ako strane ne budu imale primjedbi, dogovor će se nastaviti poslije 18. Marta - rekao je izvor za TASS.

Izvor je saopštio da vremensko trajanje produženja nije u ovom trenutku bitno.

-Ukoliko se ugovor produži za 60 dana, on će nastaviti da važi nakon 18. marta, a nakon 60 dana jedna od strana može pokrenuti pitanje njegovog raskida -  dodao je izvor.

Crnomorska inicijativa, koju su dogovorile Rusija i Ukrajina uz posredovanje UN i Turske prošlog jula omogućavala je, u uslovima ruskog napada na Ukrajinu, bezbedan izvoz ukrajinskih žitarica iz tri crnomorske luke. Sporazum je produžen za 120 dana u novembru i ističe 18. marta. Cijene kukuruza i pšenice trenutno su pod pritiskom očekivanja da će se ugovor o izvozu ukrajinskih žitarica obnoviti, navodi Rojters.

Zelenski: Budućnost Ukrajine odlučuje se na istoku

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se budućnost njegove zemlje odlučuje u istočnoj Ukrajini, gdje su borbe veoma teške.

-Situacija na istoku je veoma teška i veoma bolna. Moramo da uništimo vojnu moć neprijatelja, i to ćemo i uraditi - rekao je Zelenski  u noćnom video obraćanju.

Zelenski je istakao da se za budućnost Ukrajine i Ukrajinaca sada bori u Bilohorivki, Marinki, Avdijevki, Bahmutu, Vuhledaru i Kamjanki, prenio je CNN.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je zahvalan svim vojnicima koji su stavili svoje živote na kocku u tim bitkama.

Zelenski je posebno odao priznanje vojnicima 92.  mehanizovane brigade za uspješna dejstva na području Bahmuta.

SAD ohrabruju kineskog predsjednika da razgovara sa Zelenskim

SAD ohrabruju kineskog predsednika Si Đinpinga da razgovara direktno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštila je Bijela kuća, poslije ijvesti da će kineski lider telefonom razgovarati sa Zelenskim.

-Ohrabrujemo predsjednika Sija da se obrati predsjedniku Zelenskom jer vjerujemo da Kina i sam predsjednik Si treba direktno da čuju ukrajinsku perspektivu, a ne samo rusku stranu o ovome -rekao je sajvetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan novinarima prenio je CNN.

-Mi smo, u stvari, zagovarali Pekingu da dođe do tog kontakta- rekao je Saliven i dodao da su SAD podstakle taj razgovor javno i privatno.

Salivan je dodao da su američki zvaničnici „danas razgovarali sa  ukrajinskim kolegama“ i da Ukrajinci nisu zvanično dobili potvrdu da će biti telefonskog poziva ili video konferencije sa Sijem.

-Nadamo se da će ih biti. To bi bila dobra stvar jer bi to potencijalno donijelo više balansa i perspektive u načinu na koji Kina pristupa ovom pitanju - rekao je Saliven.

On je, kako navodi CNN, dodao da se nada da će to nastaviti da odvraća Kinu od odluke da pruža pravnu pomoć Rusiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana