Bild: Djed Analene Berbok bio nacista, nagrađen za vojne zasluge Vermahtu

GS
Bild: Djed Analene Berbok bio nacista, nagrađen za vojne zasluge Vermahtu

Djed njemačke ministarke Analene Berbok tokom Drugog svjetskog rata služio je u Vermahtu i bio ubeđeni nacista, a 1944. je kao nagradu dobio krst za vojne zasluge, piše njemački Bild.

List navodi da je Berbok bio zaposlen kao inženjer u jedinici za popravku protivavionskih topova, a u njegovom vojnom dosijeu navodi se da pukovnik Valdemar Berbok nije bio samo oficir, već vatreni pristalica nacionalsocijalizma.

Šefica njemačkog ministarstva spoljnih poslova, međutim, uvjerava da o tome ništa nije znala kada je u govorima pominjala svog djeda.

Analena Barbok, koja voli da govori o svom djedu Valdemaru na komemorativnim događajima, sada je prinuđena da se zapita šta njemački ministar spoljnih poslova treba da zna o svojim rođacima i Drugom svjetskom ratu.

U tekstu se doslovno navodi da je Valdemar bio „bezuslovni nacionalsocijalista“, pročitao je Hitlerovu knjigu „Majn Kampf“ i „potpuno podržavao nacionalsocijalizam“.

Oficir Berbok 1944. godine je odlikovan Krstom sa mačevima za vojne zasluge.

Bild primjećuje da se otac Analene Berbok decenijama svađao sa ocem Valdemarom - jer stariji nije htio da kaže dječaku ništa o sebi i o ratu. Kao i milioni drugih koji su se vratili iz rata, ćutao je.

Tek kada je izložba Vermahta proputovala Njemačku krajem ‘90-ih, Valdemar je rekao da je služio u Vermahtu. Nakon toga je za sebe napisao „malu porodičnu knjigu” o izgnanstvu i ratu, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana