Bezbjednosna strategija Češke: Rusija direktna prijetnja, Kina sistemski izazov

Tanjug
Foto: Ilustracija

PRAG- Češka vlada je nazvala Rusiju direktnom prijetnjom, a Kinu "sistemskim izazovom" u novoj bezbjednosnoj strategiji, koja je juče usvojena.

Navodi se da strategija odražava kraj perioda mira i stabilnosti u Evropi nakon završetka Hladnog rata, kao i da Češka "mora da se pripremi za mogućnost da postane dio oružanog sukoba", i pored toga što je rizik od napada na zemlju ostao nizik.

"Rusija namjerno djeluje protiv češke političke, ekonomske i društvene stabilnosti. Ona predstavlja fundamentalnu prijetnju po našu sigurnost", piše u dokumentu, prenosi Rojters.

Češke vlasti tvrde da Rusija hibridnim djelovanjem radi na slabljenju demokratskih institucija i destabilizuje društvo.

"Ukoliko ne bude došlo do temeljnih i dubokih političkih i društvenim promjena u Rusiji, ona će ostati prijetnja evropskom prostoru, bez obzira na ishod rata u Ukrajini", poručuje se u dokumentu.

Kada je riječ o Kini, ističe se da ona "dovodi u pitanje međunarodni poredak", što ima štetne posljedice po evroatlantsku sigurnost.

"Zajednički interes Rusije i Kine je da oslabe uticaj i jedinstvo demokratskih zemalja. To sistemsko rivalstvo je dugoročno", stoji u strategiji.

Pored toga, upozorava se na upotrebu kineske tehnologije i kritične infrastrukture.

"Postoji opasnost od kineskih ulaganja u češku i evropsku infrastrukturu, dominacije u strateškim lancima snabdevanja, kontrole ključne robe i razvoja novih tehnologija, uglavnom vještačke inteligencije bez obzira na etičke norme i međunarodne standarde", ističe se u češkoj bezbjednosnoj strategiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana