Bez dogovora na sastanku Ukrajine, Rusije, Turske i UN o žitu

Srna, Tanjug
Bez dogovora na sastanku Ukrajine, Rusije, Turske i UN o žitu

NjUJORK - Zajednički koordinacioni centar UN nije postigao sporazum o uključenju novih brodova za izvoz proizvoda u okviru Crnomorske inicijative, izjavio je danas portparol UN Farhan Hak.

-Zajednički koordinacioni centar danas nije postigao dogovor da ovlasti nove brodove za učešće u inicijativi za izvoz žita preko Crnog mora. Centar nastavlja sa svakodnevnim inspekcijskim radom na prethodno odobrenim plovilima - rekao je Hak na brifingu.

Centar, koji je osnovan 27. jula 2022. godine u Istanbulu, čine predstavnici Ukrajine, Ruske Federacije, Turske i UN.

Turska, Rusija, UN i Ukrajina održale su danas tehnički sastanak u Istanbulu radi razgovora o predstojećim pregovorima o izvozu žita, saopštilo je ranije tursko Ministarstvo odbrane.

Nova pomoć Kijevu od milijardu evra

Savjet EU usvojio je danas mjeru pomoći Ukrajini u vrijednosti od jedne milijarde evra za zajedničku nabavku raketa i municije.

-Savjet je danas usvojio mjeru pomoći vrijednu milijardu evra u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF) koja će dodatno doprinijeti jačanju sposobnosti i otpornosti Ukrajine. Mjerom pomoći će se finansirati obezbjeđivanje ukrajinskih oružanih snaga municijom kalibra 155 milimetara - navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da će, ako bude zahtijevano, zajedničku nabavku projektila organizovati sve zemlje članice EU posredstvom evropske odbrambene industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana