Berlin na udaru kritika

SRNA
Berlin na udaru kritika

BERLIN - Njemačka administracija našla se na udaru kritika političara nakon što je u javnosti objavljeno da je ministar finansija Kristijan Lindner kolegama iz vlasti pisao da stave veto na novu vojnu pomoć Ukrajini, piše britanski dnevnik "Fajnenšel tajms".

U pismu poslatom Ministarstvima odbrane i spoljnih poslova 5. avgusta, Lindner je naveo da će njegovo ministarstvo odbiti nove zahtjeve za vojnu podršku ukoliko ne budu pronađena dodatna sredstva i kao potencijalni izvor sugerisao je na zamrznuta ruska sredstva u Evropi.

On je istakao da će postojeći programi pomoći, koji su već dobili finansije, ostati važeći.

Sadržaj pisma prvi je objavio njemački dnevnik "Frankfurter Algemajne" koji je naveo da je kancelar Olaf Šolc tražio od ministra finansija da objavi ovu instrukciju.

Njemačka je najveći vojni donator Ukrajine nakon SAD.

Berlin planira da ove godine Kijevu dostavi vojnu pomoć oko 7,5 milijardi evra što je zbog pritiska na budžet već osuđeno na propast jer u nacrtu planiranog budžeta za narednu godinu treba da odvoji 4,5 milijarde evra.

Njemačka administracija danas je saopštila da su netačne tvrdnje da će biti prekinuta pomoć i da razgovori o finansijama i dalje traju.

Njemačka koalicija u proteklih nekoliko mjeseci raspravlja o budžetu i Lindner, koji je na čelu Slobodnih demokrata, insistira na tome da se pridržavaju strogih regulativa zaduživanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana