Bijela kuća: Oduzeti ovlašćenja FBI

B92
Foto: Sputnik

VAŠINGTON- Bela kuća je predložila danas da se FBI oduzmu određena ovlašćenja o prikupljanju podataka o komunikaciji osoba koje žive van SAD.

Ta ovlašćenja baziraju se na kontroverznom Zakonu o stranom obavještajnom nadzoru (FISA).

Istovremeno, Bela kuća želi da Odeljak 702 tog zakona ostane na snazi, ali u izmenjenom obliku, nakon što su i demokrate i republikanci pozvali na velike reforme zbog zabrinutosti da je taj član zakona korišćen protiv Amerikanaca, prenosi Rojters.

U izveštaju Obaveštajnog savjetodavnog odbora američkog predsjednika se navodi da bi akcije FBI na osnovu Odeljka 702 trebalo da bude ograničene samo na strane obavještajne svrhe, a da bi osoblje FBI-a trebalo da prođe dodatnu obuku o tome šta strana obavještajna služba podrazumeva.

U dokumentu na 42 stranice se kaže da su promjene neophodne dijelom i zbog toga što je u izvještaju ministarstva pravde pre dve godine otkriveno da su se "neki bezbednosni upiti odnosili na pojedince uhapšene tokom upada u Kapitol 6. januara 2021. godine".

Napominje se da nije bilo slučajeva u kojima je FBI namerno zloupotrebio Odeljak 702, ali da je ponašanje Biroa umanjilo poverenje javnosti "u njegovu sposobnost da koristi Odeljak 702 na način na koji je nameravao".

U zajedničkoj izjavi savjetnika Bele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejka Salivena i Džona Fajnera navodi se da je "Odjeljak 702 jedan od najvažnijih obavještajnih instrumenata koji se koristi za zaštitu domovine i američkog naroda".

"Zahvaljujući obavještajnim podacima dobijenim ovim ovlašćenjima, Sjedinjene Države su bile u stanju da razumiju i odgovore na prijetnje iz Kine, da okupe svet protiv ruskih zločina u Ukrajini, lociraju i eliminišu teroriste koji namjeravaju da nanesu štetu Americi", tvrde dvojica američkih zvaničnika.

Dodaje se da bi uklanjanje Odjeljka 702 bilo "jedan od najgorih obavještajnih neuspjeha našeg vremena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana