BBC: Novi dokazi bacaju dodatnu sumnju na verziju grčke obalne straže o čamcu

Tanjug
BBC: Novi dokazi bacaju dodatnu sumnju na verziju grčke obalne straže o čamcu

LONDON - Novi dokazi koje je otkrio BBC Njuz bacaju dodatnu sumnju na verziju grčke obalne straže o događajima oko prošlomjesečnog potonuća čamca sa migrantima, u kojem je poginulo gotovo 600 ljudi.

Kako se navodi, dvojica preživjelih su ispričali kako ih je obalna straža prisiljavala da identifikuju devet Egipćana na brodu kao krijumčare ljudima.

Prenosi se da novi video snimak pretrpanog broda koji je potonuo, takođe dovodi u pitanje izvještaj grčke obalne straže.

Snimljen je kada je rečeno da je čamac na "stabilnom kursu".

BBC je potvrdio da je snimak napravljen kada je obalna straža tvrdila da čamcu nije potrebno spašavanje, a zapravo ga je snimila sama obalna straža.

Takođe smo potvrdili da je veći brod u pozadini naftni tanker "Fejtful Vorior", od kojeg je zatraženo da dostavi zalihe migrantskom brodu, napominje BBC.

Zvanični izvještaj grčke obalne straže je već bio osporen u izvještaju BBC Verifaj, ali sada smo vidjeli sudske dokumente koji pokazuju ozbiljna neslaganja između izjava preživjelih svjedoka koje je uzela obalna straža i ličnih dokaza kasnije predstavljenih sudiji.

Otkrića otvaraju nova pitanja o tome kako se grčke vlasti nose sa takvim katastrofama.

I grčka obalna straža i grčka vlada nisu komentarisale otkriće i odbile su zahtjeve BBC za intervju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana