BBC otkrio kada je Bajden odlučio da se povuče

Tanjug
BBC otkrio kada je Bajden odlučio da se povuče

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden, koji je sinoć objavio da se povlači iz kampanje za reizbor na predsedničkim izborima, odluku o tome donio je tek u nedjelju ujutru, nakon sastanka sa malim krugom uticajnih saradnika, tvrdi dobro informisani neimenovani izvor za BBC.

U nedjelju popodne u 13.45 po lokalnom vremenu, predsednik je održao video sastanak sa svojim osobljem u Bijeloj kući i u štabu kampanje, a samo minut kasnije, objavio je javno kakvu je odluku donio.

Proteklog vikenda saradnici u izbornoj kampanji predsjednika SAD pripremali su raspored njegovih aktivnosti nakon oporavka od infekcije kovidom-19, a, kako navode izvori BBC, Bajden je u subotu uveče počeo da razmišlja o odluci da se povuče, rekavši da je to jedna od najtežih odluka njegove 50-godišnje političke karijere.

Uprkos brojnim pozivima iz Demokratske stranke da se povuče, Bajden je tokom čitave protekle nedelje insistirao na tome da planira da ostane u izbornoj trci.

Kako navodi neimenovani izvor BBC-a, dok se oporavljao od kovida-19 u svojoj kući nadomak Delavera, Bajden je „besneo zbog koordinisanog napora da se na njega izvrši pritisak da se povuče predsjedničke iz trke koji je počeo da se manifestuje i u široj javnosti“, međutim do nedjelje ujutru, predsjednik je promijenio mišljenje, tvrde neimenovani izvori upućeni u to kako je Bajden donio odluku da napusti nadmetanje za Bijelu kuću.

Okupio je mali krug svojih bliskih saradnika, uključujući Stiva Ričetija, jednog od njegovih najbližih savetnika, Majka Donilona, svog glavnog stratega, Ani Tomasini, svoju zamjenicu šefa kabineta i Entonija Bernala, šefa kabineta prve dame Džil Biden.

Ričeti, koji je bio blizak saradnik predsjednika još iz Bajdenovih senatorskih dana, otišao je ranije do predsjednikove kuće u Delaveru, a Donilon, još jedan saradnik koji je igrao ključnu ulogu u nekim od Bajdenovih najvažnijih političkih odluka, pridružio im se u subotu da bi analizirali nove podatke iz anketa i diskutovali o tome da li je moguće pobijediti Donalda Trampa u aktuelnim političkim okolnostima.

Suočen sa novim podacima predsjednik je morao da donese odluku o povlačenju iz izborne trke, a sa Donilonom je počeo da razmišlja i o izjave kojom bi javnost obavestio o svojoj odluci.

Pozivajući se na neimenovane izvore, BBC navodi da je Bajden konačnu odluku o povlačenju donio u nedelju ujutru kada je i pozvao svog šefa kabineta Džefa Zajentsa, predsedavajuću kampanje Džen O'Mali Dilon i potpredsjednicu Kamalu Haris da ih obavjesti o svojoj odluci.

„On je rekao da je razmišljao o tome proteklih nekoliko dana. To je bila odluka koju je čuvao u malom krugu bliskih saradnika“, izjavio je jedan visoki zvaničnik Bele kuće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana