Baku ujeo poskok dok je pokušavala da spasi unuče

Blic
Baku ujeo poskok dok je pokušavala da spasi unuče

Žena iz Larise je čudom spasena kada ju je ujela zmija otrovnica.

Zmija je ušla u kuću kroz otvorena vrata i sakrila se ispod krevetića njene dvogodišnje unuke. Na sreću, poskok nije ugrizao dijete, ali je ujeo baku za prst pošto je ona pokušala da prekrije zmiju džemperom i tako je natjera da izađe iz kuće.

Zmija je izvukla glavu ispod džempera i ujela ženu koja je sa nesnosnim bolovima i otokom na polovini tijela u kritičnom stanju hospitalizovana.

Zahvaljujući blagovremenom liječenju, uspjela je da se spasi. Ljekari su rekli da bi, da je zmija ujela njenu unuku, šanse djeteta da preživi bile veoma male.

Kako navode grčki mediji, ove godine povećan je broj gmizavaca pogotovo u seoskim kućama, pa vlasti mole stanovnike da budu posebno oprezni, da zatvaraju vrata i prozore i da u slučaju ujeda zmije odmah odu u najbližu bolnicu ili Dom zdravlja.

Procjenjuje se da u Grčkoj postoji na desetine vrsta zmija, od kojih su neke, poput poskoka, otrovnice. Prirodno je da ova vijest izaziva veliku zabrinutost zbog potencijalne opasnosti.

Stručnjaci Metropoliten bolnice savjetuju šta možete da uradite u slučaju ujeda zmije, a šta bi trebalo da izbjegavate.

Ostanite pribrani

Zmije u Grčkoj nemaju tako jak otrov koji može da ubije čovjeka za vrlo kratko vrijeme. Njihov otrov ima drugačiji efekat nego, na primjer, otrov kobre. To znači da imate vremena za transport do bolnice. Potrebno je oko 24 sata bez hospitalizacije da neko umre nakon ujeda zmije u Grčkoj.

Osim toga, panika povećava vjerovatnoću pogrešne reakcije koja će pogoršati stanje i rad srca, što zauzvrat ubrzava cirkulaciju otrova, ubrzava metabolizam i progresiju simptoma.

Provjerite ujed

Ugriz poskoka ostavlja dvostruku ranu sa dvije "paralelne" karakteristične oznake. Međutim, čak i ako ne vidite znakove, nemojte rizikovati, samo pratite korak po korak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana