Baku i Jerevan potvrdili namjeru da potpišu mirovni sporazum

Tanjug
Baku i Jerevan potvrdili namjeru da potpišu mirovni sporazum

BAKU/JEREVAN - Azerbejdžan i Jermenija potvrdili su namjeru da potpišu mirovni sporazum, i da se slažu da postoji mogućnost za postizanje mira.

U sinoćnjem zajedničkom saopštenju Predsjedništva Azerbejdžana i premijera Jermenije navedeno je da je kao rezultat održanih sastanaka između Bakua i Jerevana postignut dogovor o preduzimanju važnih koraka za jačanje povjerenja između dvije države, prenijela je Anadolija.

"Azerbajdžan i Jermenija slažu se da postoji istorijska prilika za postizanje dugo očekivanog mira u regionu. Obje države potvrđuju svoju namjeru da regulišu odnose i potpišu mirovni sporazum na temelju poštovanja načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Azerbejdžan odlučio da oslobodi 32 jermenska vojnika, a Jermenija dva azerbejdžanska vojnika u znak dobre volje.

Ranije u toku dana, Jermenija se saglasila da ne blokira kandidaturu Azerbejdžana za domaćina klimatske konferencije UN COP29 naredne godine, u okviru niza zajedničkih gestova dobre volje koji imaju za cilj da promovišu pomirenje između otuđenih suseda sa Južnog Kavkaza.

Jermenija i Azerbejdžan su više od tri decenije u sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji se oslobodio kontrole Bakua u etničkom sukobu koji je pratio raspad Sovjetskog saveza 1991. godine, preživljavajući uz finansijsku, vojnu i diplomatsku podršku Jerevana.

Kada su azerbejdžanske snage pokrenule ofanzivu, zbog čega je skoro sve stanovništvo Karabaha od oko 120.000 ljudi pobjeglo u Jermeniju, jermenski premijer Nikol Pašinjan odupro se domaćem pritisku da interveniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana