Bajdenova administracija pod sve većim pritiskom

Agencije
Bajdenova administracija pod sve većim pritiskom

VAŠINGTON – Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena suočila se danas sa sve većim pritiskom i republikanaca i njegovih kolega demokrata da ublaži ograničenja u pogledu načina na koji Ukrajina može koristiti oružje koje su im SAD obezbijedile u ratu protiv Rusije.

Senator Ben Kardin, demokrata, predsjedavajući Komiteta Senata za spoljne poslove, rekao je da je vrijeme da se dozvoli Ukrajini da bude u stanju da se brani od vazdušnih napada na efikasniji način, a da SAD treba da budu lider u tom pogledu, prenio je Rojters.

Uprkos molbama predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Bijela kuća nije bila voljna da dozvoli da se oružje koje su isporučile SAD koristi za gađanje ciljeva duboko u Rusiji iz straha da bi to moglo eskalirati sukob, navela je agencija.

Republikanci su pozvali da se ograničenja ublaže otkako je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali uticajne demokrate u Kongresu u posljednje vrijeme takođe pozivaju na promjenu politike.

Poslanici su ponovo uputili pozive u trenutku kada su se američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami sastali sa najvišim zvaničnicima u Kijevu.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da je razgovarao o oružju dugog dometa i da će obavijestiti Bajdena o onome što je čuo, ali nije kazao da su ograničenja ukinuta.

U pismu Bajdenovom savjetniku za nacionalnu bezbjednost Džejku Salivenu, kongresmen Bil Kitinig, najviši demokrata u potkomitetu Predstavničkog doma za Evropu, juče je pozvao administraciju da dozvoli upotrebu oružja američke proizvodnje protiv vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji.

Grupa republikanaca u Kongresu, uključujući predsjednike komiteta za oružane snage, spoljne poslove i obavještajne službe, takođe je juče objavila pismo u kome je iznesen poziv na ukidanje ograničenja.

Bajden je juče rekao da se radi na okončanju zabrane ukrajinske upotrebe oružja dugog dometa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana