Bajden Zelenskom: SAD ostaju posvećene pružanju podrške u odbrani od Rusije

Tanjug
Bajden Zelenskom: SAD ostaju posvećene pružanju podrške u odbrani od Rusije

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je na početku razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Bijeloj kući da su SAD i dalje posvećene pružanju podrške u naporima Kijeva da se odbrani od ruske invazije.

Obraćajući se direktno Zelenskom, Bajden je pohvalio hrabrost Ukrajinca.

-Vaša hrabrost je inspirisala svijet. Odlučni smo da pokažemo da stojimo uz vas i da obezbijedimo da svijet stoji uz vas - poručio je američki predsjednik.        

Zelenski je rekao da Ukrajina veoma cijeni pomoć SAD „za borbu protiv ruskog terora“ i rekao da će razgovarati o ukrajinskim potrebama sa posebnim naglaskom na vazdušnu odbranu, prenosi Rojters.

-Danas sam u Vašingtonu da ojačam našu sposobnost da branimo ukrajinsku djecu, naše porodice, naše domove, slobodu i demokratija u svijetu“, dodao je Zelenski.          

Ukrajinski predsjednik je prethosno razgovarao je sa američkim senatorima Džonom Kenedijem, Ronom Vajdenom, Mejsi Hirono i Tomom Karperom nakon sastanka sa svim članovima Senata u Staroj senatskoj sali, tokom posjete Kapitolu.

Ovo je druga poseta Zelenskog Vašingtonu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine i dolazi u trenutku kada je Bajden predao zahtjev Kongresu za dodatnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 24 milijarde dolara.

Od početka rata, većina članova Kongresa podržala je četiri paketa pomoći Ukrajini, u ukupnom iznosu od oko 113 milijardi dolara.

Zelenski: Ukrajina će proizvoditi oružje zajedno sa SAD

Volodimir Zelenski izjavio je da će Ukrajina zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama proizvoditi naoružanje, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane.

-Radićemo zajedno da Ukrajina zajedno sa Amerikom proizvodi neophodno oružje. Ovo je novi nivo našeg jedinstva. Koprodukcija u odbrambenoj industriji sa Sjedinjenim Državama je istorijska stvar - rekao je Zelenski u video poruci govoreći o rezultatima svoje posjete SAD, prenosi Unian.

Prema njegovim riječima, saradnja će moći da obezbijedi Ukrajini novu industrijsku bazu i nova radna mjesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana