Bajden uručio medalje ljudima koji su odbranili Kapitol prije dvije godine

Tanjug
Bajden uručio medalje ljudima koji su odbranili Kapitol prije dvije godine

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden danas je na drugu godišnjicu napada na američki Kapitol uručio medalje onima koji su se borili, kako je rekao, „da odbrane demokratiju od napadača koji su bili podstaknuti lažima o predsjedničkim izborima 2020. godine“.

"Predsjedničku građansku medalju" od Bajdena je dobilo 14 osoba, od kojih je nekima priznanje dodijeljeno posthumno, a zatim se predsjednik obratio prisutnima na ceremoniji u Bijeloj kući.

-Sve je to bilo podstaknuto lažima o izborima 2020. godine, ali je na današnji dan prije dvije godine naša demokratija očuvana zato što narod nije ustuknuo - ocijenio je Bajden.

Bijela kuća je dodala dva imena na spisak dobitnika druge najviše civilne nagrade u zemlji - pripadnika policije Kapitola Hauarda Libenguda i gradskog policajca Džefrija Smita koji su izvršili samoubistvo poslie napada 6. januara 2021. godine, preneo je Glas Amerike.

Među dobitnicima su i bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Arizone Rasti Bauers i državna sekretarka Mičigena Džoselin Benson, „koji su se suprostavili pritiscima da 2020. godine ponište rezultate izbora u svojim državama“, kao i pripadnik policije Kapitola Judžin Gudmen koji je spriječio da izgrednici upadnu u salu Senata dok su se senatori evakuisali.

Među nagrađenima su i majka i ćerka „kojima je prijećeno jer su radile svoj posao kao članice izborne komisije u okrugu Fulton, u Džordžiji“.

 Nagrađeni su i drugi pripadnici policije Kapitola i Vašingtona i predstavnici u Kongresu.

Jedna nagrada dodijeljena je posthumno Brajanu Sikniku, policajcu Kapitola, koji je izgubio život štiteći predstavnike u Kongresu.

Siknik je preminuo 7. januara, a njegovo tijelo ležalo je u Kapitolu gdje su mu poštu odali najviši zvaničnici SAD.

Siknikovi advokati podnijeli su krivičnu prijavu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zbog Siknikove smrti i traže 10 miliona dolara odštete.

 -Optuženi Tramp je namerno razbjesni masu i usmerio i ohrabrio gomilu da napadne američki Kapitol i napadne one koji su im se protivili - navodi se u tužbi.

Odbor Predstavičkog doma Kongresa, koji je istraživao događaje od 6. januara, preporučio je Sekretarijatu za pravosuđe da krivično goni Trampa zbog njegove uloge u neredima.

Tramp, koji je najavio još jednu predsjedničku kandidaturu za izbore 2024. godine, i dalje tvrdi da su izbori 2020. pokradeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana