Bajden tvrdi da je sve u redu sa njegovom memorijom

Srna
Foto: Tanjug/AP

VAŠINGTON- Američki predsjednik Džozef Bajden burno je kritikovao rezultate istrage u kojima se navodi da je na pogrešan način rukovao strogo povjerljivim dokumentima i da se sa poteškoćom prisjeća određenih dešavanja.

On je tokom vanredne konferencije za medije održane sinoć insistirao da nema nikakvih problema sa sjećanjem i kritikovao je navode u izvještaju da se čak ni ne sjeća kada mu je sin preminuo.

Prema njegovim riječima, bio je previše zauzet rješavanjem međunarodne krize kada je sa njim razgovor obavio specijalni savjetnik američkog Ministarstva pravosuđa Robert Hur u oktobru prošle godine.

U Hurovom izvještaju navodi se da je Bajden "svjesno zadržao i objavio" dokumenta sa oznakom povjerljivo ali da je donesena odluka da za to neće krivično odgovarati, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Hur je u svom izvještaju utvrdio da je Bajden tokom mandata na funkciji potpredsjednika Amerike na neadekvatan način zadržao povjerljive dokumente povezane sa vojnom i spoljnom politikom u Avganistanu.

U izvještaju na 345 strana navodi se da sjećanja američkog predsjednika "imaju značajna ograničenja".

Hur je u sklopu istrage pet časova ispitivao Bajdena.

Prema njegovim riječima, Bajden nije mogao da se sjeti perioda kad je bio na funkciji potpredsjednika od 2009. do 2017. godine, pa čak nekoliko godina kada je njegov sin Bo preminuo /2015. godine/.

Specijalni savjetnik je zaključio da će biti teško krivično goniti predsjednika zbog neodgovarajućeg rukovanja dokumentima, jer bi se "Bajden pred porotom predstavio, kao i tokom razgovora sa njim, kao simpatični, dobroćudni, stariji čovjek sa lošim sjećanjem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana