Bajden traži upozorenje o opasnosti od toplote i daje milijardu dolara za drveće

Tanjug
Foto: Arhiva

VAŠINGTON- Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je danas da je zatražio od vršioca dužnosti sekretara za rad Džuli Su da izda upozorenje o opasnosti od toplote.

On je govoreći u Beloj kući naglasio da radnici imaju pravo na zaštitu od toplote u trenutku kada temperature rastu širom zemlje, prenio je Rojters.

Bajden je takođe naveo da će američka šumarska služba dodeliti bespovratna sredstva od milijardu dolara gradovima za sadnju drveća, s ciljem da se ublaže posljedice od preterane toplote.

Jak toplotni talas stigao je danas u istočni dio Sjedinjenih Američkih Država i pokrenuo upozorenja o opasnostima koje predstavljaju velika vrućina i vlaga, što će potrajati najmanje do subote.

Nacionalna meteorološka služba je saopštila da to upozorenje važi za oko 180 miliona ljudi, ili oko polovine stanovništva SAD.

Zvaničnici u Njujorku, Vašingtonu, Filadelfiji i drugim velikim gradovima pozvali su ljude da izbjegavaju rad ili igru napolju, da piju mnogo tečnosti i da obilaze svoje najbliže.

"Naredna četiri dana biće izuzetno vruća i treba voditi računa o sebi i o ljudima oko sebe", rekla je gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bauzer.

Jul je ove godine širom svijeta oborio toplotne rekorde i, sa temperaturama iznad 37,8 stepeni Celzijusa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana