Bajden: Sud će do juna odlučiti ostaje li na snazi naredba o brzom protjerivanju migranata

Tanjug
Bajden: Sud će do juna odlučiti ostaje li na snazi naredba o brzom protjerivanju migranata

VAŠINGTON - Predjsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će Vrhovni sud do juna odlučiti da li će na snazi ostati naredba donijeta za vrijeme pandemije prema kojoj je omogućeno brzo protjerivanje migranata uhvaćenih na američko-meksičkoj granici.

-Očigledno, sud neće donijeti odluku do juna, ali se u međuvremenu ta odredba mora sprovoditi. Ja mislim da je odredba zastarjela - rekao je Bajden, prenosi Rojters.

Ranije je Bela kuća saopštila da istovremeno napreduju pripreme za upravljanje granicom na bezbjedan, uređen i human način kada bude ukinuta ta naredba.

Sud je u ponedjeljak odobrio zahtjev grupe državnih tužilaca  republikanaca da razmotri da li bi oni mogli da intervenišu u sporu u vezi sa hitnim nalogom za brzo protjerivanje migranata i da ospore presudu nižeg suda kojom se ta strategija stavlja van snage u 19 američkih država.

Bajden je obećao tokom predizborne kampanje da će ukinuti restrikcije u vezi sa migrantima koje su važile tokom pandemije.

Naredba je prvi put primijenjena u martu 2020. godine za vrijeme republikanskog predsednika Donalda Trampa na početku pandemije korone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana