Bajden: SAD se zalažu za oslobađanje američkog novinara Evana Gerškoviča

Tanjug
Bajden: SAD se zalažu za oslobađanje američkog novinara Evana Gerškoviča

VAŠINGTON- SAD se snažno zalažu za oslobađanje američkog novinara Evana Gerškoviča, koji je proglašen krivim za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora u strogom zatvoru u Rusiji, izjavio je danas predsjednik SAD Džozef Bajden.

"Nema sumnje da Rusija nezakonito drži u zatvoru Evana. Novinarstvo nije zločin", naveo je Bajden u saopštenju, prenio je Rojters.

Regionalni sud u Rusiji osudio je ranije danas američkog novinara "Volstrit džornala" Evana Gerškoviča na 16 godina zatvora sa maksimalnom bezbednošću, preneo je Interfaks. Gerškovič je proglašen krivim za špijunažu po članu 276 Krivičnog zakonika Rusije.

Presuda nije još pravosnažna i na nju se mogu žaliti strane u roku od 15 dana od dana donošenja odluke.

Suđenje Gerškoviču za špijunažu se odvijalo iza zatvorenih vrata u Jekaterinburgu, gradu na Uralskim planinama gde je 32-godišnji novinar bio i pritvoren, preneo je AP. Gerškovič, "Volstrit džurnal" i vlada SAD odbacuju ruske optžbe kao lažne i politički motivisane.

Prema ruskom tužilaštvu, Gerškovič se tereti da je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. prikupio "tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC za proizvodnju i popravku vojne opreme".

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD i on je prvi američki novinar koji je uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana