Bajden ''razmišlja da dozvoli'' Ukrajini da gađa Rusiju?

Agencije
Bajden ''razmišlja da dozvoli'' Ukrajini da gađa Rusiju?

Predsjednik SAD Džozef Bajden "ne isključuje" mogućnost da dozvoli Ukrajini da ispaljuje rakete duboko u rusku teritoriju, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken za Skaj njuz.

Entoni Blinken je to rekao nakon što je na konferenciji za novinare u Londonu izjavio da je Iran dostavio Moskvi rakete kratkog dometa i da će ih Vladimir Putin "vjerovatno upotrebiti za nekoliko nedjelja u Ukrajini".

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je SAD i druge zapadne saveznike da dozvole Ukrajini da koristi rakete dugog dometa za gađanje ciljeva u Rusiji kako bi pojačao pritisak na Moskvu da okonča rat.

U intervjuu za Skaj njuz, Blinken je upitan da li bi američki predsjednik mogao razmisliti o tome da dozvoli takav potez dok sukob bijesni.

Blinken je rekao da su se SAD pobrinule da Ukrajina ima "ono što joj je bilo potrebno, kada joj je bilo potrebno, da bude efikasna u odbijanju ruske agresije" od invazije moskovskih snaga u februaru 2022.

Ali on je dodao da je Vašington morao da razmotri i druge faktore, kao što je to da li ukrajinske snage mogu da koriste "sofisticirane sisteme" koje pružaju zapadni saveznici i da li mogu da ih održe.

On je nastavio: "Sve te stvari moraju da se uzmu u obzir prilikom ove odluke. Ali ono što mogu da vam kažem jeste da smo se prilagodili i prilagodili svaki korak na tom putu i ​​nastavićemo – tako da ne isključujemo tu mogućnost u ovoj fazi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana