Bajden razgovarao sa Netanijahuom

Tanjug
Bajden razgovarao sa Netanijahuom

VAŠINGTON- Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je u srijedu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o naporima da se obezbijedi prekid vatre i sporazum o oslobađanju talaca, saopštila je Bijela kuća.

-Bajden je razgovarao sa Netanijahuom o prekidu vatre i oslobađanju talaca, kao i diplomatskim naporima za deeskalaciju tenzija u regionu. Pozivu se pridružila i potpredsjednica Kamala Haris - saopštila je služba za štampu Bele kuće.

Poziv dolazi nakon što su arapski posrednici rekli  da će SAD morati da izvrše pritisak na Izrael da se povuče iz novih zahtjeva u vezi sa stalnim prisustvom izraelske vojske u koridorima u Gazi Filadefije i Necarima od istoka ka zapadu preko Pojasa Gaze.

U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz okupirane palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dijela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara.

Izrael želi da zadrži kontrolu nad tim koridorom koji je zauzeo krajem maja nakon što je uništio desetine tunela za koje tvrdi da su služili za krijumčarenje oružja u Gazu.

SAD su prošle nedjelje podnijele prijedlog za koji su arapski posrednici rekli da je otišao predaleko u odnosu na Netanjahuove zahtjeve u vezi sa raspoređivanjem snaga u i oko Gaze.

Kabinet za nacionalnu bezbjednost sastaće se danas u sjedištu IDF Kirja u Tel Avivu, rekao je izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael.

Sastanak će se održati usred intenzivnih, ali sporih napora SAD da se postigne dogovor o taocima između Izraela i Hamasa.

Prošle nedjelje su u Dohi vođeni razgovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze uz učešće Katara, Egipta, SAD i Izraela. Rukovodstvo militantnog pokreta Hamas odbilo je da učestvuje u pregovorima zbog nepreciziranja uslova primirja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana