Bajden pozvao Netanijahua da odustane od reforme sudstva

Tanjug
Bajden pozvao Netanijahua da odustane od reforme sudstva

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da odustane od prijedloga za reformu sudstva koji je doveo do masovnih protesta u Izraelu.

Netanijahu je u ponedeljak privremeno odložio reformu nakon što je veliki broj ljudi izrazio nezadovoljstvo predloženim izmjenama zakona.

Bijela kuća je ranije saopštila rekla da bi Netanijahu trebalo da postigne kompromis po tom pitanju, ali je Bajden u utorak pozvao izraelskog premijera da u potpunosti odustane od promena, prenosi Rojters.

-Nadam se da će odustati od toga -rekao je Bajden, misleći na zakonski prijedlog koji bi izraelskoj vladi dao veću kontrolu nad imenovanjima u Vrhovnom sudu zemlje.

Netanijahu je brzo izdao saopštenje u kojem je poručio američkom predsjedniku da je „Izrael suverena zemlja koja svoje odluke donosi voljom sopstvenog naroda, a ne pod pritiscima iz inostranstva, uključujući i najbolje prijatelje“.

Netanijahu je rekao i da njegova vlada nastoji da "izvrši reforme i uspostavljanje odgovarajuće ravnoteže između tri grane vlasti putem širokog konsenzusa“ .

-Poznajem predsjednika Bajdena dužeod 40 godina i cijenim njegovu dugogodišnju posvećenost Izraelu - saopštio je Netanijahu.

On je rekao da je savezništvo Izraela i SAD neraskidivo „i uvek prevazilazi povremene međusobne nesuglasice".

Netanijahu je najavio u ponedjeljak da, zbog pritisaka na vladu koju predvodi, privremeno odlaže reformu pravosuđa nakon višemjesečnih masovnih protesta koji su ove nedjelje dostigli vrhunac.

Premijer Izraela je sugerisao da će odlaganje trajati do početka ljetnjeg zasijedanja Kneseta, zakazanog za 30. april.

Organizatori protesta protiv reforme sudstva u Izraelu saopštili su da će nove demonstracije biti održane u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana